PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Taloushiipuma vaikuttaa viiveellä rahoitusyhtiöiden luottokysyntään

EH, 2.3.2009


Rahoitusyhtiötuotteiden kysyntä jatkoi viime vuonna kasvuaan, koska taloushiipuma näyttäytyi Suomessa vasta vuoden lopulla. Kuluvana vuonna näkymät heikkenevät, mutta määriä ei suuria rahoitusyhtiöitä edustavan Sampo Rahoituksen Ilkka Kansanniva (kuvassa) uskalla ryhtyä arvioimaan.

Finanssialan Keskusliittoon kuuluvien kuuden ison rahoitusyhtiön uusi luotonanto jatkoi vielä viime vuonna kasvua erityisesti leasingrahoituksessa ja vakuudettomissa kulutusluotoissa. Kokonaisuudessaan näiden yhtiöiden luottokanta kasvoi noin kahdeksan prosenttia edellisvuodesta.

Uusi luotonanto lisääntyi etenkin koneiden ja teollisuuden laitteiden leasingrahoituksessa (23 prosenttia) ja investointirahoituksessa (18 prosenttia), mikä johtuu yritysten kohtalaisena säilyneestä investointihalukkuudesta.

Myös kuljetusvälineiden, ennen kaikkea yritys- ja ammattikäyttöön tarkoitettujen ajoneuvojen (kuorma-autot ja muu raskas kalusto) leasingrahoituksen kasvu oli voimakasta (16 prosenttia). Tämä oli suomalainen erityispiirre: muussa Euroopassa kasvu jäi viime vuonna keskimäärin negatiiviseksi.

Vakuudettomien kulutusluottojen, kuten korttisidonnaisten tililuottojen ja kertaluottojen luottokanta kasvoi 13 prosenttia vuodentakaisesta. Kuluttajien osamaksurahoitusta vähensi käytettyjen autojen halpeneminen ja kiristynyt kilpailu.

Pientä kasvua luottotappioissa

Rahoitusyhtiöiltä jäi saamatta hieman enemmän luottoja kuin vuotta aiemmin, mutta kokonaismäärä suhteessa koko luottokantaan oli yhä erittäin pieni, sanoi Kansanniva, joka toimii keskusliiton rahoitusyhtiöjohtokunnan puheenjohtajana.

Hän pitää tätä vuotta "haasteellisena", mutta ei ole kuitenkaan valmis ennustamaan, että hiljenevä leasing- ja luottokysyntä painaisivat rahoitushintoja alaspäin. –Ei ole varaa hintojen laskuun, hän kuittasi maanantaina.

Se sijaan huhtikuun alussa voimaantuleva autoveromuutos, joka lisää autoleasingin kustannuksia ja heikentää sen kilpailukykyä muihin rahoitusmuotoihin verrattuna, saattaa näkyä yrityksissä halvempiin ja pienempiin autoihin siirtymisenä. Kansanniva korostaa, että pienemmät autot ovat myös vähäpäästöisempiä.

”Ulkomaiset kilpailijat vetävät henkeä”

Kulutusluottojen kysyntä tasaantui jo viime vuoden lopulla. Ulkomaalaistaustaiset kilpailijat ovat Kansannivan mukaan "hieman vetämässä henkeä", hän sanoi. Pientä vetäytymistäkin on hänen mielestään havaittavissa.

Korttiluotoissa, joihin sisältyvät tililuotot, oli viime vuonna kasvua edellisvuodesta. Asiakasmäärät kasvoivat samaa tahtia kuin luottomäärät.

Laskujen faktorointirahoitus pieneni viime vuonna, mutta rahoitusyhtiöt toivovat tänä vuonna kasvua erityisesti pienyrityksistä, kun käyttöpääomaa on vaikeampaa saada.

FK:n rahoitusyhtiöt

Finanssialan Keskusliittoon kuuluvat rahoitusyhtiötoimintaa harjoittavat yritykset Handelsbanken Rahoitus Oyj, Nordea Rahoitus Suomi Oy, Pohjola Pankki Oyj, Sampo Rahoitus / Sampo Pankki Oyj sekä SEB Leasing Oy.

Rahoitusyhtiöt keskittyvät kohdevakuudelliseen rahoitukseen (osamaksukaupan rahoitus, leasing, factoring) sekä vakuudettomiin kulutusluottoihin (luottokortti-, tili- ja kertaluotot).

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake