PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

IEA kehuu lämmön ja sähkön yhteistuotantoa

HJ, 6.3.2009


Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n tuoreen selvityksen mukaan lämmön ja sähkön yhteistuotannolla on merkittävä rooli globaalin ilmastohaasteen ratkaisemisessa, kertoo Energiateollisuus ry.

Energiateollisuuden mukaan IEA pitää yhdistettyä lämmön ja sähkön tuotantoa yhtenä tehokkaimmista ja tärkeimmistä maailmanlaajuisista energiantuotannon tehostamiskeinoista.

Helsingissä järjestetyssä yhteistuotantoseminaarissa perjantaina vieraillut IEA:n energia-asiantuntija Thomas Kerr korostaa myös kaukolämmityksen ja –jäähdytyksen merkitystä tehokkaana keinona vähentää hiilidioksidipäästöjä rakennusten lämmityksessä.

Kerr on päävastuussa IEA:n vuosina 2007–2009 tekemästä maailmanlaajuisesta selvityksestä, joka koski lämmön ja sähkön yhteistuotantoa sekä kaukolämmitystä.

Suomen energiapolitiikan yhteistuotantoon ja kaukolämmitykseen kohdistuvia linjauksia Kerr piti pääosin onnistuneina. Hän kuitenkin kritisoi yhteistuotannon lämmön ja jäähdytyksen polttoaineiden valmisteverotusta sekä kaukolämmitykseen perustuvan yhteistuotannon kohtelua EU:n päästökauppajärjestelmässä. Tämä voi hänen mielestään rajoittaa yhteistuotannon ja kaukolämmityksen laajenemista.

Energiateollisuus ry:n mielestä kritiikki on perusteltua, sillä EU:n päästökauppajärjestelmä ei ota riittävästi huomioon yhteistuotannon ja kaukolämmityksen erityispiirteitä. Energiateollisuus kritisoi myös nykyistä energiaverojärjestelmää, jossa voimalaitosten käyttämät polttoaineet ovat verottomia sillä edellytyksellä, että voimalaitoksen tuottamaa lämpöä ei oteta hyötykäyttöön.

Kuvassa Hanasaaren voimalaitos, jossa tuotetaan energiaa ympäristöä säästävällä sähkön ja lämmön yhteistuotannolla.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake