PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Neste Oilin biodieselhanke Singaporissa etenee

HJ, 6.3.2009


Neste Oilin toimitusjohtaja Matti Lievosen mukaan Singaporen NExBTL-laitoksen rakentaminen etenee suunnitellun aikataulun ja budjetin mukaisesti. Laitoksen peruskivi muurattiin perjantaina.

- Maailmantalouden kehitystä on ollut hyvin vaikeaa ennustaa kuluneen vuoden aikana, mutta Singaporen laitoksen rakentaminen on tärkeä osa kasvustrategiaamme ja olemme edelleen vahvasti sitoutuneita tähän investointihankkeeseen, Lievonen toteaa Neste Oilin tiedotteessa.

Singaporen laitoksesta tulee maailman suurin uusiutuvaa dieseliä valmistava tehdas. Sen kapasiteetti on 800 000 tonnia vuodessa ja valmistuttuaan laitos työllistää noin sata henkilöä.

Laitoksen investointikustannus on 550 miljoonaa euroa, ja sen on määrä valmistua vuonna 2010. Paikalla peruskiven muuraustilaisuudessa oli myös Singaporen kauppa- ja teollisuusministeri Lim Hng Kiang.

Kiistaa ilmastovaikutuksista ja sademetsistä

Neste Oilin NExBTL-dieselin valmistuksessa voidaan käyttää joustavasti kasviöljyjä ja eläinrasvaa. Yhtiön mukaan se on ainoa uusiutuvista raaka-aineista valmistettava diesel, joka soveltuu sellaisenaan tai korkeassa suhteessa sekoitettuna nykyisiin dieselmoottoreihin ja jakelujärjestelmiin.

Neste Oil uskoo NExBTL-dieselin käytön vähentävän merkittävästi kasvihuonekaasupäästöjä verrattuna hyvälaatuiseen fossiiliseen dieseliin. Myös pakokaasupäästöt vähenevät.

Ympäristöjärjestöjen kuten Greenpeacen mielestä Neste Oil kuitenkin aiheuttaa laajamittaisen sademetsien tuhon Kaakkois-Aasiassa kasvattamalla voimakkaasti palmuöljyn kysyntää biodieseliä varten. Greenpeacen mukaan sademetsien hävittäminen pahentaa ilmastonmuutosta ja aiheuttaa ihmisoikeusloukkauksia.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake