PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Yksityisyritys pyrkii rautateiden rahtiliikenteeseen

IA, 6.3.2009


Pieksämäkeläinen yhtiö suunnittelee jättävänsä rautateiden tavaraliikenteen liiketoiminnan edellyttämät lupahakemukset rautatievirastolle lähikuukausina, kertoo Ylen uutiset.

Kilpailu rautateiden tavaraliikenteessä on ollut periaatteessa mahdollista jo pari vuotta, mutta valtion omistamalla VR:llä on edelleen monopoliasema.

Pieksämäkeläinen rautateiden asiantuntijapalveluita tarjoava yritys Proxion suunnittelee laajentavansa toimintaansa tavaraliikenteeseen. Tarkoituksena on perustaa vajaan sadan työntekijän tytäryhtiö, joka aloittaa liiketoiminnan kiskoilla aikaisintaan kahden vuoden kuluttua.

Yrityksessä luotetaan siihen, että hankkeen rahoitus järjestyy. Rahoitus ei ole ainoa haaste, jonka yhtiö joutuu kohtaamaan, jos lupa liiketoiminnalle heltiää. Kilpailuviraston mielestä yksi suurimmista haasteista on se, että VR omistaa kaikki fasiliteetit, kuten asemat, varikot ja lastauspaikat.

VR:n mukaan rataverkolla on tällä hetkellä tilaa useammallekin tavaraliikenteen toimijalle ja monopoliyhtiö voisi hyvinkin harkita yhteistyötä muiden operaattoreiden kanssa.

Tavaraliikenteen vapauttamisen lisäksi liikenneministeriössä pohditaan myös henkilöliikenteen kilpailurajoitusten poistamista.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake