PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Vain Tunturi-Lappi ui vastavirtaan

Taantuma tekee tuhojaan seutukunnissa

RS, 10.3.2009


Talouden taantuma iskee pahiten seutukuntiin, joissa vientiteollisuuden sekä rakentamisen merkitys on suuri. Arviot kuluvasta vuodesta ovat varsin synkät, keväästä ja kesästä tulee vaikea monissa seutukunnissa.

Nämä näkymät sisältyvät työ- ja elinkeinoministeriön ja TE-keskusten kaksi kertaa vuodessa ilmestyvää julkaisuun, joka julkistettiin maanantaina.

Tällä hetkellä 57 maamme 69 seutukunnasta elinkeinoelämä on heikompi verrattuna vuoden takaiseen. Vain yhdellä seudulla, eli Tunturi-Lapissa, tilanne on kohentunut.

Ensi kesänä elinkeinoelämän ennakoidaan olevan nykyistä heikompi 61 seutukunnassa, kahdeksassa seutukunnassa tilanne pysyy ennallaan. Yhdessäkään seutukunnassa tilanteen ei odoteta paranevan.

Kevääseen 2010 ulottuvien arvioiden osalta korostuu epävarmuus yleisestä talouskehityksestä. Valtaosassa seuduista arvioidaan tilanteen pysyvän heikkona myös vuoden kuluttua. Muutaman seutukunnan kohdalla on kuitenkin jo nähtävissä pientä toiveikkuutta ensi vuoden suhteen.

Uusia työpaikkoja hoiva-alalle

Toimialoista matkailussa kuluva sesonki on ollut positiivinen. Kasvua odotetaan muun muassa uusiutuvan energiatuotannon sekä infra- ja korjausrakentaminen aloilla. Uusia työpaikkoja syntyy runsaasti hoiva-alalle.

Kaupan tilanne on vielä varsin hyvä lukuun ottamatta auto- ja kiinteistökauppaa.

Metalliteollisuudessa varsinkin alihankintayritykset ovat vähentäneet työvoimaa ja lomauttaneet. Paperi- ja metsäteollisuuden alamäellä on laajat vaikutukset koko metsäklusteriin. Puukaupan pysähtyminen heikentää maaseutujen tilannetta.

Työttömyys kasvaa lähes kaikkialla

Työttömyys on lähtenyt kasvuun ja työvoiman kysyntä heikentynyt. Uusia työttömiä tulee, koska määräaikaisia työsuhteita ei uusita ja henkilöstöä lomautetaan.

Vuokratyön ja ulkomaisen työvoiman käyttö on vähentynyt voimakkaasti. Yritykset kuitenkin pitävät kiinni ammattitaitoisista työntekijöistään ja ovat turvautuneet mieluummin lomautuksiin kuin irtisanomisiin.

Työllisyystilanteen heikentyminen näkyy työttömyyden pitkittymisenä sekä nuorisotyöttömyyden kasvuna. Nuorten tilannetta vaikeuttaa myös ensi kesän kesätöiden vähyys.

Ensi kesänä työttömyyden ennakoidaan olevan nykyistä suurempi 64 seutukunnassa, joista kymmenessä työttömyyden uskotaan kasvavan erittäin voimakkaasti. Työttömyyden ennakoidaan pysyvän korkealla tasolla myös ensi talvena.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake