PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Yritysten liikevaihdot kokivat kovia loka-joulukuussa

HJ, 13.3.2009


Yritysten liikevaihdon kasvu koki kovia viime vuoden viimeisellä neljänneksellä niin teollisuuden kuin rakentamisen ja palveluidenkin aloilla. Teollisuudessa liikevaihto laski selvästi vuodentakaisesta, rakentamisessa sen kasvu tyssäsi lähes kokonaan ja palveluissa vauhti putosi melkein puoleen.

Teollisuuden liikevaihto oli Tilastokeskuksen mukaan loka-joulukuussa 3,8 prosenttia vuodentakaista pienempi. Kotimaan myynti supistui 3,8 prosenttia ja vientiliikevaihto 3,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Liikevaihto kasvoi loka-joulukuussa vain energia- ja vesihuollossa (17,6%), koneiden ja laitteiden valmistuksessa (7,4%), elintarviketeollisuudessa (7,3%) ja metallituotteiden valmistuksessa (3,4%).

Muilla toimialoilla liikevaihto sen sijaan supistui vuoden viimeisellä neljänneksellä. Eniten liikevaihto pieneni metallien jalostuksessa, jossa se oli 28,6 prosenttia edellisvuoden viimeistä neljännestä alhaisempi.

Rakentamisen liikevaihdon kasvu romahti täysin

Rakennusyritysten liikevaihto kasvoi loka-joulukuussa vain 1,6 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Syyskuussa kasvua piisasi vielä 16,9 prosenttia.

Maa- ja vesirakentamisen liikevaihto kasvoi 10,7 prosenttia, mutta talonrakentamisyritysten liikevaihto väheni 1,5 prosenttia vuodentakaiseen ajanjaksoon nähden.

Palvelujen kasvuvauhti lähes puolittui

Palvelualojen liikevaihto oli loka-joulukuussa 4,8 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Edellisellä vuosineljänneksellä heinä-syyskuussa liikevaihdon lisäys oli 8,1 prosenttia.

Palvelualojen päätoimialoista liikevaihdon kasvuvauhti oli nopeinta kiinteistö-, vuokraus-, tutkimus- ja liike-elämän palveluissa, jossa liikevaihto oli loka-joulukuussa 7,8 prosenttia vuodentakaista suurempi.

Majoitus- ja ravitsemistoiminnan liikevaihto lisääntyi 4,5 prosenttia. Kuljetuksen, varastoinnin ja tietoliikenteen toimialalla kasvua kertyi 1,4 prosenttia. Muiden yhteiskunnallisten ja henkilökohtaisten palveluiden toimialalla liikevaihto nousi 7,6 prosenttia.

Joulukuussa palvelualojen yhteenlasketun liikevaihdon kasvu oli noin kolme prosenttia edellisvuoden joulukuusta. Majoitus- ja ravitsemistoiminnan liikevaihdon kasvu hiipui vajaaseen kahteen prosenttiin. Kasvu hyytyi myös muilla palvelualoilla.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake