PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

IMF pankkimaailman vahtikoiraksi

Britannia haluaa tiukempaa pankkivalvontaa

EH, 13.3.2009


Teollisuusmaiden valtiovarainministerien huippukokouksessa Lontoossa huhtikuussa pohditaan keinoja saada pankkien toiminta parempaan hallintaan. Iso-Britannia aikoo ehdottaa viranomaisvalvonnan tiukentamista ja IMF:lle vahtikoiran roolia, kertoo brittiläinen Times-lehti. Englannin valtiovarainministeri pohjustaa kokousta tänään ja huomenna Sussexissa Kaakkois-Englannissa.

Englannin valtiovarainministeri Alistair Darling ehdottaa lehden tietojen mukaan, että Englannin finanssivalvontavirasto (Financial Services Authority) ja muiden maiden vastaavat viranomaiset monitoroisivat pankkien ja muiden rahoituslaitosten yleistä taloudellista asemaa estääkseen vastuutonta toimintaa.

Viranomaiset rajoittaisivat pankkeja "ylittämästä vipuvoimaansa" tilanteessa, missä oma pääoma ei riitä kattamaan otettuja lainoja. Viranomainen voisi tehokkaasti estää sellaiset tapahtumat kuin Royal Bank of Scotlandin päätös ostaa hollantilaispankki ABM Amro, kerrotaan valtiovarainministeriöstä.

Huhtikuun alun G20-huippukokouksessa aloite pankkitarkkailun lisäämisestä kuuluu Iso-Britannian pääesityksiin. Sitä käsitellään maailman rahaministerien kokouksessa Britannian Sussexissa perjantai-iltana.

Ministeri Darlingin mukaan sekä kansalliset että kansainväliset valvontaviranomaiset tarvitsevat lisää valtuuksia auttamaan luottamuksen palauttamisessa finanssijärjestelmään.

Pari vuotta sitten voimaan astuneeseen nk. Basel II-sopimukseen on kirjattu Euroopan unionissa pankkien oman pääoman vähimmäisvaatimukset. Sen mukaan viranomaiset arvioivat erikseen pankkien eri toimintoja kuten asuntolainoja ja yrityslainoja. Darling haluaisi arvioinnin tehtäväksi finanssilaitosten kokonaistilanteesta.

Pankkien pitäisi siirtää syrjään suunnilleen kahdeksan prosenttia kaikkien luottojensa kokonaismäärästä puskuriksi. Niiden pitäisi myös vakuuttaa valvontaviranomaiset siitä, että niiden omat oletukset pahimmaksi mahdolliseksi skenaarioksi ovat järkevät ja että niiden liiketoimintamalli kestää kriittisen tarkastelun.

Tällä hetkellä pankkivalvojat pystyvät pakottamaan pankin rakentamaan suuremman pääomapuskurin, jos valvojien mielestä pankki on tehnyt erittäin riskialttiita lainoja tai sijoituksia.

Darling ehdottaa, että Kansainvälinen valuuttarahasto IMF toimisi maailman pankkijärjestelmän "vahtikoirana". Hän toivoo myös, että G20-maat pääsisivät sopimukseen hämärien finanssijärjestelyjen kuten sijoitusrahastojen sekä veroparatiisien saamiseksi lainsäädännön piiriin. Hän viittasi Bernard Madoffiin ja Allen Stanfordiin, joiden tapaukset ovat alleviivanneet kansainvälisten toimien tarvetta.

Lähde: Times online

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake