PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

EU:n sokerintuotannosta leikattu kolmannes

RUOKATIETO-IA, 13.3.2009


Sokerialan nelivuotisen rakenneuudistuksen tulos EU:ssa tyydyttää komissiota. Sokerin ja isoglukoosin vuosituotanto on supistunut kolmanneksen eli 5,8 miljoonaa tonnia ja on nyt 14 miljoonaa tonnia. Alkuperäinen tavoite oli 6 miljoonan tonnin leikkaus.

Suomen tuotantokiintiö on ensi vuodesta alkaen 81 000 tonnia, mikä on 65 000 tonnia vähemmän kuin ennen uudistusta. Suomessa uudistus vähensi tuotantokiintiötä noin 45 prosenttia.

Maataloudesta ja maaseudun kehittämisestä vastaavan komissaari Mariann Fischer Boelin mukaan sokeriuudistus oli yksi hänen virkakautensa keskeisistä päämääristä.

- EU:n sokeriala oli todellakin perusteellisen uudistuksen tarpeessa. Kun tuotanto ja hinnat ovat kestävämmällä tasolla, tuottajamme ovat tulevaisuudessa kilpailukykyisempiä, Boel sanoo.

Sokeria tuottavien maiden lukumäärä on pudonnut 23:sta 18 maahan. Lähes 70 prosenttia kokonaismäärästä tuotetaan seitsemässä maassa. Suurimpia tuottajia ovat Britannia, Ranska, Saksa ja Puola.

Kiintiöt puntarissa jälleen 2010

Komissio katsoi viime vuonna, että EU:n sokerimarkkinat olivat riittävän terveellä perustalla ja eikä kuluvana markkinointivuonna 2008-2009 ollut tarvetta määrätä sokerin pakollista markkinoiltapoistoa.

Seuraavaa markkinointivuotta 2009-2010 koskevien alustavien arvioiden mukaan ennakoivaa markkinoilta poistoa ei ole tarpeen toteuttaa silloinkaan. Päätöstä tarkastellaan uudelleen lokakuussa sokerijuurikkaaseen, sokerintuotantoon ja vientiin liittyvien päivitettyjen arvioiden perusteella.

Helmikuussa 2010 arvioidaan, onko sokerikiintiöitä tarpeen leikata lisää.

Sokerialan uudistuksesta päättivät EU:n maatalousministerit helmikuussa 2006. Uudistuksen päätavoite oli sokerin taatun vähimmäishinnan alentaminen 36 prosenttia. Lisäksi viljelijöille on myönnetty korvauksia sokerinviljelystä luopumisesta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake