PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Suurissa hankinnoissa rahankäyttöaikeet ovat pysyneet ennallaan

Ruokamenoista tingitään yhä enemmän

IA, 15.3.2009


Yhä useampi suomalainen vetää kukkaronnyörejä tiukemmalle taloustaantuman vuoksi. Ylen uutisten teettämän kyselyn mukaan lähes joka viides kansalainen on vähentänyt kulutustaan maaliskuussa.

Taloustutkimuksen maaliskuussa tekemässä kyselyssä jo 18 prosenttia vastaajista ilmoitti vähentäneensä kulutustaan kahden viimeisen kuukauden aikana. Tammikuussa vastaava luku oli 13 prosenttia.

Vastaavasti kulutustaan lisänneiden määrä on laskenut kymmeneen prosenttiin tammikuun 14 prosentista. Enemmistö suomalaisista, 72 prosenttia, ilmoittaa kuitenkin, ettei heidän rahankäyttönsä ole kahden kuukauden aikana muuttunut.

Eniten taantuma on kevättalvella vaikuttanut ihmisten pieniin, arkisiin hankintoihin. Suurin muutos on tapahtunut ruokaan ja juomaan käytetyissä rahoissa. Maaliskuussa jo 15 prosenttia vastaajista ilmoitti tinkineensä ruoka- ja juomaostoksistaan. Tammikuussa näin oli tehnyt kymmenen prosenttia vastaajista.

Myös liikenteen kuluissa säästetään. Vastaajista 16 prosenttia on vähentänyt liikennekulujaan. Tämä näkyy muun muassa joukkoliikenteen suosion kasvuna. Jonkin verran tingitään myös vaateostoksista. Matkailusta ja viihteestä on säästetty jo aiemmin.

Sen sijaan suurissa hankinnoissa rahankäyttöaikeet ovat pysyneet ennallaan. Esimerkiksi asunnon ostamista suunnittelee maaliskuussa yhtä moni kuin tammikuussa, eli seitsemän prosenttia vastaajista. Auton ostamista harkitsee yhdeksän prosenttia vastaajista.

Ylen Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn vastasi 1003 ihmistä eri puolilla Suomea. Kysely tehtiin puhelimitse 9.-12.3. Tulosten virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake