PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Sampo Pankki vilkuttaa varovaista talousoptimismia ensi vuodelle

EH, 16.3.2009


Sampo Pankki ennustaa tämän vuoden bruttokansantuotteen supistuvan 3,5 prosenttia, jopa enemmänkin. Ensi vuodeksi, kun valtavat raha- ja finanssipolitiikan elvytystoimet alkavat vaikuttaa, pankin pääekonomisti Lauri Uotila uskaltaa povata jo prosentin nousua kokonaistuotantoon.

Työttömyys kääntyi lievään nousuun jo vuosi sitten ja samalle trendille jatkoa ennustetaan tänäkin vuonna. Koko vuoden keskimääräinen työttömyysaste nousee runsaalla prosenttiyksiköllä 7,6 prosenttiin ja ensi vuonna jo 8,5 prosenttiin, ennustaa Sampo Pankki. Samalla hintanousu hidastuu tuntuvasti.

Palkat kohoavat yli kolme prosenttia ja eläkkeet vaihteeksi enemmänkin, joten kotitalouksien ostovoima kohoaa tänäkin vuonna. Ensi vuonna kotitalouksien tulojen kasvu jää pienemmäksi, sanoo Uotila.

Yli kymmenen vuotta kestänyt julkisen sektorin rahoitusylijäämä on nyt sulamassa ja ensi vuodelle on odotettavissa melkoinen alijäämä, kun julkistalouden tulot supistuvat. Julkinen velka nousee väistämättä. Sampo Pankki ennakoi sen kohoavan ensi vuonna viime vuoden 33 prosentista yli 40 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Ei suurta huolta - vielä

Pankin asiantuntijat eivät pidä lukemia silti kovin huolestuttavina, koska valtiolla on velkojen ohella paljon rahoitussaatavia. Sen sijaan velkaantumisen uskotaan tuovan julkisen talouden kestävyydelle huolia tulevina vuosina.

Maailman kokonaistuotannon kasvu jäänee tänä vuonna pienimmilleen sitten toisen maailmansodan. Euroalue, Yhdysvallat, Iso-Britannia, Japani ja monet muut maat ovat edelleen matkalla kohti suhdannesyklin pohjaa.

Euroalueen bruttokansantuote supistunee liki kolme prosenttia tänä vuonna. Keskuspankkien ja hallitusten voimakkaat elvytystoimet tukevat talouskasvua viipeellä. Toistaiseksi elpymisestä ei kuitenkaan ole selviä merkkejä, mutta ostopäällikköindeksit kertovat tilanteen vakaantumisesta vuoden alkukuukausina Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

Inflaatiopaineet ovat toistaiseksi väistyneet ja Euroopan keskuspankki laskee ohjauskorkoa edelleen 1,0 prosenttiin ennen kesää, ennustaa pankki.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake