PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Vakuutusjättti AIG joutui paljastamaan veroelvytyksen hyötyjät

EH, 16.3.2009


Yhdysvaltain kongressin ja veronmaksajien painostus on johtanut siihen, että vakuutusjätti American International Group (AIG) on kertonut tärkeimpien yritysten nimet, jotka hyötyivät keskuspankin pelastusoperaatiosta. Fedin syksyinen päätös pelastaa valtavalla elvytyspaketilla AIG romahdukselta auttoi kymmeniä rahalaitoksia.

Miljardien dollarien saatavia oli AIG:ltä sellaisilla yrityksillä kuin Goldman Sachs, Merrill Lynch ja Wachovia. Myös useat isot ulkomaiset pankit saivat amerikkalaisten verovaroja operaation yhteydessä. Sellaisia olivat muun muassa ranskalainen Société Générale ja saksalainen Deutsche Bank, jotka kumpikin saivat lähes 12 miljardia dollaria. Britannian Barclays sai 8,5 miljardia ja Sveitsin UBS viisi miljardia dollaria.

AIG kertoi julki myös ne 20 suurinta osavaltiota, alkaen Kaliforniasta, jotka ilman valtion pelastusta olisivat menettäneet miljardeja viime syksynä. Niiden rahat olivat AIG:n hoidossa, kun sen kriisi yllätti ja yhtiön maksuvalmius romahti.

Kaikkiaan AIG nimesi lähes 80 yhtiötä ja kuntaa, jotka hyötyivät eniten Fedin pelastuspaketista; monta pienempää hyötyjää oli jätetty maininnatta.

Bonukset viimeinen tikki

Lainsäätäjien pitkään kinuma luettelo julkistettiin päivää sen jälkeen, kun julkisuuteen vuosi tieto, että AIG aikoi maksaa satojen miljoonien dollareiden bonukset sen osaston johdolle, josta yhtiön kriisi oli lähtöisin. Sekä demokraattien että republikaanien leireissä Capitol Hillillä alkoi sunnuntaina verenpaine nousta ja Obaman hallinnolle tuli kiire ottaa välimatkaa vakuutusjättiin.

AIG:n toiminnasta tuohtunut Barack Obaman taloudellinen neuvonantaja Lawrence H. Summers (Bill Clintonin aikainen valtiovarainministeri) sanoi sunnuntaina TV:ssä, että hallinto oli tullut johtopäätökseen, ettei se voisi pysäyttää bonuksia. AIG ilmoitti nimittäin sunnuntaina vedoten yksityisyyden suojaan, ettei se voisi paljastaa näiden bonusten saajien henkilöllisyyttä.

Fedin pääjohtaja Ben S. Bernanke sanoi sunnuntaina, että Fedin väliintulo AIG:n tapauksessa on 18 kuukauteen keskuspankin toimista se, joka saa hänet vihaisimmaksi.

AIG:tä kohtaan tunnettu yleinen raivo saattaa vaikeuttaa Obaman hallituksen mahdollisuuksia taivuttaa kongressi valtuuttamaan muita pelastushankkeita.

Lähde: International Herald Tribune

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake