PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Ford leikkaa tuotantoaan eurooppalaistehtaillaan

EH, 16.3.2009


Amerikkalainen autonvalmistaja Ford Motor ilmoitti maanantaina, että se supistaa tuotantoaan Saksan, Espanjan ja Romanian tehtaillaan, koska Euroopassa vallitsee ennen näkemätön uusien autojen kysynnän lasku.

Detroitissa päämajaansa pitävä Ford sanoi siirtyvänsä Valencian tehtaallaan Espanjassa kolmesta kahteen vuoroon. Saksan tehtaallaan Saarlouisissa Ford jatkaa nelipäiväistä tuotantoviikkoa, josta ilmoitettiin aiemmin tänä vuonna.

-Euroopan Fordin on palautettava kestävä kannattavuus mahdollisimman pian, sanoi Euroopan yksikön pääjohtaja John Fleming ja lupasi, että päämäärän saavuttamiseksi tehdään kaikki mahdollinen. Lisätoimia on odotettavissa.

Fordilla on kahdeksan autotehdasta Euroopassa. Useimmissa on viime kuukausina siirrytty nelipäiväiseen viikkoon. Lisäksi on pidetty luppopäiviä ja sadoittain määräaikaisia työntekijöitä ja alihankkijoita on erotettu sen jälkeen, kun automarkkinat romahtivat viime vuonna.

Näin on onnistuttu – vastoin kuin Yhdysvalloissa, jossa vuodesta 2006 on irtisanottu kymmeniä tuhansia työläisiä – välttämään vakiväen erottaminen, joka on Euroopassa kalliimpaa kuin Atlantin takana.

Uusien autojen ensirekisteröinti putosi Euroopassa 22 prosenttia helmikuussa vuodentakaisesta, kertoo Autoteollisuuden yhdistys Acea. Fordin Euroopan toiminnat tuottivat viime vuonna noin yhden miljardin dollarin voitot, mutta neljäs kvartaali oli miinusmerkkinen.

Ford on ainoa Detroitin autonvalmistaja, joka ei vielä ole saanut Yhdysvaltain hallitukselta apua. Sillä on suunnitelma valmistaa uuden sukupolven ajoneuvoja Espanjan tehtaillaan. Saarlouisin tehdasta on ajateltu uuden sukupolven Focus-auton rakentamiseen. Myös Romanian tehtaille on luvassa uutta autotuotantoa.

Lähde: Financial Times

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake