PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

OP-Pohjola: Talous supistuu 5 prosenttia

RS, 17.3.2009


OP-Pohjola iski tiistaina pöytään toistaiseksi synkimmän ennusteen Suomen tämänvuotisesta talouskehityksestä. Pankin mukaan kokonaistuotanto supistuu tänä vuonna peräti 5 prosenttia ja ensi vuonnakin vielä puolisen prosenttia.

Ennuste on kuitenkin linjassa muiden toistaiseksi julkistettujen ennusteiden kanssa: Sampo Pankki ennusti viime viikolla 3,5 prosentin negatiivista kasvua ja valtiovarainministeriö on epävirallisesti puhunut noin 4,5 prosentin sukelluksesta. Ministeriö antanee oman virallisen ennusteensa hallituksen kehysriihen alla ensi viikolla.

Talouden supistuminen myös ensi vuonna tarkoittaa sitä, että OP-Pohjolan mukaan taantumaa muuttuu lamaksi myös määritelmällisesti. Lamalla ei tosin ole tarkkaa määritelmää, mutta yleisesti hyväksytyn näkemyksen mukaan taantuma muuttuu lamaksi, kun talous on supistunut yhtäjakoisesti neljän neljänneksen ajan tai kerralla yli 10 prosenttia.

Aidosti globaali taantuma

OP-Pohjolan mukaan maailmantalous on sukeltanut ensimmäiseen aidosti globaaliin taantumaan. Yhdysvalloissa asuntomarkkinoiden heikkous jatkuu ja kuluttajat ovat kiristäneet kukkaron nyörejään. Euroalueella talouden vauhti on hiipunut laajalla rintamalla ja työttömyys on kääntynyt nousuun.

Myöskään Aasian vientiriippuvaisista maista ei ole maailmantalouden pelastajiksi. Kotitalouksien kulutushalujen palautumista ja kasvun käynnistymistä Yhdysvalloissa saadaan odottaa ensi vuoden puolelle.

Pankin mukaan Euroopan keskuspankilla on vielä koronlaskuvaraa, jota se tulee lähikuukausina käyttämään.

Vienti elpyy ensi vuonna

Suomessa taantumasta tulee syvä. Vienti vähenee kuluvana vuonna selvästi vientikysynnän hiipumisen myötä. Asuinrakennusinvestoinnit supistuvat voimakkaasti ja investoinnit kokonaisuudessaan kääntyvät laskuun.

Työllisyyden heikkeneminen ja siihen liittyvä epävarmuuden kasvu taittavat myös kotitalouksien kulutusmenot laskuun.

Vientimarkkinoiden elpyminen alkaa piristää taloutta vähitellen ensi vuoden aikana, mutta työllisyyden kannalta edessä on kaksi vaikeaa vuotta. Työttömyysasteen pankki ennustaa nousevan 9,4 prosenttiin vuonna 2010.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake