PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Asuntokaupan rakenne muuttunut

IA, 17.3.2009


Kiinteistömaailman tuore ostajatutkimus kertoo, että asuntokauppa virkosi tammi-helmikuussa syksyn kehnoista luvuista lähinnä ensiasunnon ostajien ansiosta.

Tammi-helmikuussa kauppaa tehtiin 20 prosenttia enemmän kuin loka-marraskuussa. Parhaiten kauppa kävi entiseen tapaan kerrostalokaksioilla, joiden keskineliöhinta pysyi liki alkuvuoden 2008 tasolla, vajaassa 2000 eurossa.

Ensiasunnon ostajat, vuokralla asuneet ja sijoittajat toivat liki 70 prosenttia tammihelmikuun asuntokaupasta. Perinteisesti näiden ryhmien osuus kaupasta on ollut 30 prosenttia ja asunnonvaihtajien 70 prosenttia. Asuntokaupan rakenne on siis kääntynyt ympäri.

Eniten asuntoja ostivat tammi-helmikuussa ensiasunnonostajat (33,2 %) ja vuokralla asuneet (22,3 %). Sijoittajien osuus oli edelleenkin varsin pieni, 15 prosenttia.

Ostopäätökset tehtiin normaalia nopeammin, sillä yli 60 prosenttia asunnon ostajista etsi asuntoa alle kolme kuukautta.

Suurella osalla ostajista motiivit asunnon ostoon olivat taloudelliset. Vastaajista 27,6 prosenttia kertoi, että osti asunnon koska ei halunnut maksaa enää korkeita vuokria. Koronlaskulla oli vain vähän merkitystä, vain 3,3 prosenttia kertoi koronlaskun vaikuttaneen ostopäätökseen.

Liki neljännes (24,3 %) vastaajista teki kaupat tarvepohjalta. Heillä suurimpana syynä asunnon ostoon oli perhetilanteen muuttuminen.

Tutkimukseen vastasi 391 tammi-helmikuussa asuntonsa ostanutta.

Keskiarvot eivät kerro kaikkea

Asuntomarkkinoilla on paljon alueellisia ja asuntotyyppikohtaisia eroja. Helsingissä kerrostaloasuntojen hinnat laskivat helmikuussa vuoden 2008 helmikuuhun verrattuna eniten, noin 8,7 prosenttia. Espoossa ja Vantaalla kerrostaloasuntojen hinnat laskivat noin 7 prosenttia.

Tampereella (-2,2 %), Oulussa (-2,6 %) ja Turussa (-1,7 %) kerrostalohuoneistojen hintojen lasku on ollut hyvin maltillista. Jyväskylässä (-0,7 %) ja Lahdessa (-0,2 %) kerrostalohuoneistojen keskineliöhinnat ovat samalla tasolla kuin helmikuussa 2008 ja Kuopiossa keskineliöhinnat ovat jopa nousseet 2,2 prosentilla viime vuodesta.

Odotuksia paremmasta alkuvuodesta huolimatta kauppamäärät ovat edelleen matalammat kuin alkutalvesta 2008. Tämän vuoden tammi-helmikuussa kauppoja tehtiin reilu kolmannes vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Yhtenä syynä tähän on myös asuntotarjonnan selvä pieneneminen.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake