PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Kiina pysäytti Coca-Colan ostosreissun

EH, 18.3.2009


Kiinan viranomaiset pysäyttivät keskiviikkona Coca-Cola-yhtiön hankkeen ostaa yksi maan suurimmista juomayhtiöistä. Coca-Cola yritti päästa Kiinan valtavalle markkina-alueelle yritysostolla ikään kuin keittiönoven kautta. Nyt nousevat syytökset protektionismista.

Viime lauantaina julkistettu 2,4 miljardin dollarin tarjous kiinalaisesta Huiyuan-juomayhtiöstä olisi toteutuessaan merkinnyt historian suurinta ulkomaista yritysostoa Manner-Kiinassa. Se olisi myös ollut ensimmäinen Kiinan hyväksymä kauppa sen jälkeen, kun Kiina viime vuonna kiristi yrityskauppojen sopimusehtoja.

Kiinan kauppaministeriö perusteli kaupan estämispäätöstään sekä kilpailusyillä että huolella siitä, että Coca-Cola saisi mahdollisesti määräävän aseman juomamarkkinoilla.

Kaupan asiantuntijat seurasivat hanketta tarkkaan päätelläkseen, näkyisikö Pekingissä merkkejä halusta päästää ulkomaisia yrityksiä kiinalaisten yritysten omistajiksi eikä vain osakkaaksi.

Pekingissä pääkonttoriaan pitävän ja Hong Kongin pörssissä listatun Huiyuanin omistus olisi tuonut Coca-Colalle näkyvyyttä sen nopeimmin kasvavalla markkina-alueella, joka on myös maailman kolmanneksi suurin USA:n ja Meksikon jälkeen.

Coke olisi voinut laajentaa tuotesortimenttiaan Kiinassa hiilihappo- ja still-juomista tuoremehuihin, jotka ovat nopeasti kasvava markkina vaurastuvassa Kiinassa.

Eteenpäin siitä huolimatta

Coca-Colalle Kiina on riippumatta nyt lässähtäneestä yrityskaupasta tärkeä alue: viime viikolla yhtiö ilmoitti investoivansa kaksi miljardia dollaria Kiinaan seuraavan kolmen vuoden aikana.

Kiinan viranomaisten kielteistä päätöstä yrityskauppaan ei osattu odottaa; päinvastoin yhtiöllä oletettiin olevan hyvät suhteet Kiinan päättäjiin muun muassa Pekingin olympialaisten suursponsorina viime vuonna.

Lähde: International Herald Tribune

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake