PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Euroopan energiateollisuus:

Hiilidioksiditonta sähköntuotantoa vuoteen 2050 mennessä

IA, 18.3.2009


Eurooppalaiset energiayhtiöt tavoittelevat hiilidioksiditonta sähköntuotantoa vuoteen 2050 mennessä niin, että samalla pystytään varmistamaan kustannustehokas ja luotettava sähköntoimitus yhdistyvillä eurooppalaisilla sähkömarkkinoilla.

Keskiviikkona 61 energia-alan toimitusjohtajaa luovutti tavoitetta koskevan julkilausuman EU:n energiakomissaari Andris Piebalgsille ja toivoi poliittisten päättäjien tukea tavoitteen saavuttamiseksi.

Energiayhtiöiden eurooppalaisen kattojärjestön EURELECTRICin tekemässä julkilausumassa on allekirjoittajina energiayhtiöitä 27 maasta, mukaan lukien Suomi. Yhtiöt tuottavat yhteensä 2500 terawattituntia (TWh) sähköä vuodessa, mikä vastaa 70 prosenttia koko Euroopan vuotuisesta sähköntuotannosta. Suomea on valmistelutyössä edustanut Energiateollisuus ry, joka on Suomen sähkö- ja kaukolämpöalan etujärjestö.

Energiateollisuus haluaa EU-päättäjät konkreettisesti mukaan ilmastonmuutoksen hillintätalkoisiin, jotta tavoite vähentää hiilidioksidipäästöjä ja saavuttaa nollataso vuoteen 2050 mennessä voi todella onnistua.

- Tulevia investointejaan varten energiayritykset tarvitsevat vakaan, ennustettavissa olevan poliittisen viitekehyksen sekä pääsyn avoimille rahoitusmarkkinoille. Ne tarvitsevat myös nykyistä joustavampia ja yksinkertaisempia lupaehtoja uuden rakentamiselle, yhtiöt sanovat.

Investoinnit ovat euromääriltään huimia. Euroopan energiateollisuuden on sijoitettava 1800 miljardia euroa korvatakseen vanhentuvat voimalaitokset, korjatakseen ja kehittääkseen siirto- ja jakeluverkot uusien vaatimusten tasolle sekä vastatakseen kysynnän kasvuun ja ympäristötavoitteisiin.

Toteutuakseen hiilidioksiditon sähköntuotanto edellyttää eurooppalaisen energiateollisuuden mukaan sitä, että sähköä voidaan tuottaa useilla tavoilla. Ydinvoiman ja uusiutuvan energian on oltava mukana työkalupakissa.

Suomen Energiateollisuus ry (ET) julkisti noin vuosi sitten alan sähköntuotantoskenaariot vuoteen 2020 ja 2030, joissa tähdätään hiilidioksidipäästöjen tuntuvaan vähentämiseen niin, että vuoteen 2030 mennessä Suomen sähköntuotanto olisi 80–85-prosenttisesti hiilidioksiditonta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake