PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Talous 

Talouskriisi vie jopa 100 000 työpaikkaa

Talousennusteet synkkenevät entisestään

RS, 19.3.2009


Tapiola-ryhmä jatkoi torstaina Suomen talouden synkistelyä ennusteella, jonka mukaan talouskasvu supistuu tänä vuonna neljä prosenttia eikä hintojen nousu vain pysähdy, vaan yleinen hintataso kääntyy yhden prosentin verran laskuun.

Inflaatiopaineet katoavat yhtäältä tuotannon ylikapasiteetin ja kysynnän supistumisen ja toisaalta energian ja raaka-aineiden hintojen voimakkaan laskun vuoksi.

Työttömyyden nousu pitää hintojen nousun vaimeina vielä vuonna 2010:kin , jolloin inflaatio on keskimäärin 0,7 prosenttia.

On makuasia, onko Tapiolan ennuste synkempi kuin OP-Pohjolan viikon alussa näkemä kokonaistuotannon viiden prosentin supistuminen tänä vuonna. Siinä suhteessa on, että Tapiolan mukaan bruttokansantuote supistuu vielä 1,1, prosenttia ensi vuonnakin, kun kilpailijan arvio miinuskasvuksi puoli prosenttia.

Suurta merkitystä talouden kokonaiskuvalle näillä prosentin puolikkaan tai prosentinkaan eroilla ei ole. Viesti on samansuuntainen ja selvä: tästä vuodesta on tulossa todella synkkä etenkin vientiyrityksille ja niiden palveluksessa oleville ihmisille. Viennin osuus bruttokansantuotteesta on noin 40 prosenttia.

100 000 työpaikkaa katoaa kokonaan

Työttömyyden Tapiola ennustaa nousevan tänä vuonna 8,5 prosenttiin ja vuonna 2010 peräti 9,2 prosenttiin. Elävässä elämässä prosentit tarkoittavat nettona jopa yli 100 000 työpaikan häviämistä tänä ja ensi vuonna.

Työpaikkoja menetetään erityisesti vientiteollisuudesta sekä rakennusalalta.

Luoton tarjonnan voimakkaasta supistumisesta käynnistyneen talouskriisin Tapiola katsoo muuttuneen maailmanlaajuiseksi kysyntälamaksi. Yrityksen ja kotitaloudet lisäävät säästämistään tasapainottaakseen velkaisia taseitaan ja vastaavasti kulutus- ja investointipäätöksiä lykätään.

- Käytännössä kaikissa teollisuusmaissa bruttokansantuote supistuu tällä hetkellä yli viiden prosentin vuosivauhtia, katsauksessa todetaan.

EKP laskee korkoaan vielä kahdesti

Tapiola-ryhmän pääekonomisti Jari Järvisen mukaan käännettä parempaan ei ole odotettavissa ennen ensi vuotta.
- Kaikkiaan velkakuplan purkaminen vie vuosia ja paluu talouden potentiaaliselle kasvu-uralle tapahtuu hitaasti.

Järvinen odottaakin Euroopan keskuspankin laskevan ohjauskorkoaan vielä kahdesti nykyisestä 1,5 prosentista. Sen seurauksena lyhyet euribor-korot painuvat ennätyksellisen alas - prosentin tuntumaan.

Talousnäkymien parantumisen myötä koroissa on kuitenkin nousupaineita pitkällä aikavälillä.

- Mitään korkojen räjähdysmäistä nousua ei ole odotettavissa. Korot pysynevät edelleen alhaisina, mutta eivät ennätysalhaisina, kuten tällä hetkellä, Järvinen sanoo.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake