PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Suomessa Pohjoismaiden alhaisin kuolleisuus eturauhassyöpään

SH, 20.1.2009


Suomessa on Pohjoismaiden alhaisin eturauhasen syövän kuolleisuus. Suomen, Ruotsin ja Norjan eturauhasen syövän ilmaantuvuuden jyrkkä pudotus vuoden 2005 paikkeilla johtunee siitä, että hyvänlaatuiset, piilevät syövät on nyt pääosin löydetty, toteaa Suomen Syöpärekisterin tilastojohtaja, professori Eero Pukkala.

Eturauhasen syövän ilmaantuvuus on noussut erittäin jyrkästi 1980-luvun lopulta 2000-luvulle. Poikkeuksen tekee Tanska, jossa nousu alkoi vasta 2000-luvun taitteessa. Silti Tanskassa eturauhasen syöpään kuolleisuus ei ole ollut muita Pohjoismaita suurempi.

– Tilastoja voisi tulkita siten, että eturauhasen hyvänlaatuisia kasvaimia on hoidettu Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa mutta monet tanskalaismiehet ovat eläneet elämänsä tietämättöminä syövästään, Pukkala sanoo.

Tupakoinnin väheneminen näkyy keuhkosyöpätilastoissa

Kansanterveydellisesti tärkeimmät havainnot liittyvät tupakoinnin vähentämisyrityksiin, jotka ovat olleet Suomessa poikkeuksellisen menestyksekkäitä.

– Kun Suomessa oli 1970-luvun alussa kolme kertaa niin paljon keuhkosyöpää kuin Ruotsissa ja Norjassa, nyt Suomi kilpailee jo tasavertaisesti Ruotsin kanssa pienimmän keuhkosyöpäilmaantuvuuden tittelistä.

Uuteen Nordcan-syöpätietojärjestelmään on koottu yhteen Suomen, Ruotsin, Islannin, Norjan, Tanskan ja Färsaarten syöpätiedot.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake