PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Ilmastonmuutos mahdollistaa arktisten merialueiden hyödyntämisen

IA, 21.1.2009


Arktisten alueiden ilmasto ja ympäristö ovat muuttumassa nopeasti ilmastonmuutoksen takia. Pohjoinen napa-alue, arktika, on viimeisten vuosien aikana muuttunut ilmastollisesti voimakkaammin kuin mikään muu alue maapallolla. Ilmaston muutos mahdollistaa myös alueen tehokkaamman taloudellisen hyödyntämisen.

Ilman lämpötilan kohoamisen lisäksi ikiroudan lämpötila on kohonnut ja lumipeitteen määrä on pienentynyt. Myös merijään paksuus, peittävyys ja monivuotisen jään osuus ovat pienentyneet.

Samaan aikaan myös merijään kiertoliike on nopeutunut ja mannerjäätiköt sulavat entistä nopeammin. Vedessä kelluvat jäähyllyt ovat hävinneet ja Pohjoisen jäämeren lämpötila on kohonnut.

- Muutokset ovat yhteneviä ilmastomallien arvioiden kanssa. Luonto on siis toteuttanut hyvin tunnollisesti kaikki ne arviot, jotka tutkijayhteisö on tehnyt vuosikymmen aikaisemmin, erikoistutkija Jari Haapala Ilmatieteen laitoksesta totesi Kanadan suurlähetystön ja Ilmatieteen laitoksen järjestämässä seminaarissa keskiviikkona.

Seuraavien vuosikymmenten aikana globaalia ilmaston lämpenemistä tuskin saadaan hidastumaan.
- On oletettavaa, että muutokset arktikassa jatkuvat samankaltaisina vielä hyvin pitkään, Haapala sanoo.

Laivaliikenne arktisilla vesillä lisääntyy

Merijään vähentyminen on ollut suurinta Jäämeren rannikkoalueilla ja sillä on jo ollut suuria vaikutuksia merenkulkuun ja luonnonvarojen hyödyntämiseen.

Erikoistutkija Haapala Ilmatieteen laitokselta muistuttaa, että ilmaston leudontumisesta huolimatta olosuhteet Arktikassa tulevat pysymään äärimmäisen ankarina. Luonnonvarojen turvallinen hyödyntäminen vaatii siis luotettavia meripalveluita ja edistyksellistä tekniikkaa.

Muutokset avaavat myös uusia mahdollisuuksia alueen luonnonvarojen käytölle, mikä tuo myös uusia kaupallisia mahdollisuuksia alueelle. Alueen uuden hyödyntämisen ja kehittämisen myötä myös laivaliikenne arktisilla vesillä kasvaa.
- Tämä nostaa esiin erilaisia turvallisuuteen, ympäristönsuojeluun ja kestävään kehitykseen liittyviä kysymyksiä, Haapala toteaa.

Kanadan kiirehtii pohjoisten alueidensa kehittämistä

Pohjoisten ja arktisten alueiden kehittäminen on yksi Kanadan hallituksen prioriteeteista. Syksyllä 2007 pääministeri Stephen Harperin konservatiivihallitus esitteli kattavan, Northern Strategy -nimeä kantavan pohjoisten alueiden kehittämisstrategian.

Laaja-alaisessa ohjelmassa kaavaillaan mm. alueen luonnonvarojen "vastuullista hyödyntämistä" yhteistyössä alueen asukkaiden kanssa ja pohjoisen infrastruktuurin ja elinolojen kehittämistä, ilmastonmuutokseen sopeutumista ja arktiseen tutkimukseen panostamista. Lisäksi ohjelmassa varaudutaan myös lisääntyvään meriliikenteeseen alueella sekä siihen liittyviin turvallisuus- ja ympäristöhaasteisiin.

Ohjelman yhteydessä Kanadan hallitus on ilmoittanut mittavista investoinneista arktisille alueille. Suurimpien hankkeiden joukossa ovat mm. arktinen tutkimusasema sekä uuden kalastussataman rakentaminen Pangnirtungiin, Nunavutiin.

Kanadan pohjoisterritoriot muodostavat 40 prosenttia maan pinta-alasta ja noin neljänneksen maapallon arktisista alueista. Kanadan arktisilla alueilla on noin 100 000 asukasta, joista useimmat asukkaista kuuluvat alkuperäiskansoihin.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake