PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Sinilevä edelleen voimissaan Saimaan jään alla

IA, 22.1.2009


Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen mukaan on läntisellä Pien-Saimaalla on havaittu poikkeuksellinen sinileväkukinta jään alla. Näytteidenottopaikat ovat olleet Lappeenrannan Sunisenselällä ja Taipalsaaren Riutanselällä. Näytteet otettiin marraskuussa ja tammikuussa.

Marraskuussa leväkasvu kiihtyi kuun puoliväliin sekä Sunisenselällä että Riutanselällä. Levämäärät olivat äärimmäisen suuret koko alueella. Klorofylli-a -pitoisuudet ovat niin suuria, että niitä tavataan yleensä vain keskikesällä hyvin rehevistä järvistä.

Kukinnan aiheuttaja on Anabaena-suvun sinilevä, jolla on kyky muodostaa myrkkyä. Helsingin yliopiston soveltavan kemian ja mikrobiologian laitoksella tehdyissä tutkimuksissa todettiinkin kukinta maksamyrkylliseksi molemmilla marraskuun näytteenottokerroilla.

Mikrokystiini-maksamyrkkyä oli mitattavia pitoisuuksia myös vedessä sekä Sunisenselällä että Riutanselällä.

Nyt tammikuussa levää oli ympäristökeskuksen mukaan edelleen silminkin nähden runsaasti jään alla. Levää näkyi sekä kairausreiässä että näytteenottimessa. Jäätä oli noin 25 cm eikä viime viikon leuto sää ollut sitä sulattanut. Leväkasvusto koostui edelleen lähes yksinomaan sinilevistä ja valtalajina oli edelleen Anabaena-suvun levä.

Sunisenselällä jään alla tammikuussa biomassa oli lähes samansuuruinen kuin lokakuun lopussa, jolloin kukinta oli vahvasti päällä.

Veden laatu fysikaalis-kemiallisin mittarein heti jään alla ei juurikaan poikennut normaalista. Pohjan lähellä sen sijaan jo havaittiin jo hapen kulumista, vaikka jääpeitettä on ollut vasta noin kuukauden ajan. Syvänteissä happiongelmia onkin odotettavissa kevättalvella, sillä niihin vajonnut leväbiomassa kuluttaa hajotessaan happea.

Syvänteiden hapettomuus edistää fosforin vapautumista pohjasedimentistä, mikä lisää entisestään läntisen Pien-Saimaan ravinnekuormaa ja luo pohjaa huolestuttavan rehevöitymiskehityksen jatkumiselle ja kiihtymiselle.

Sinilevät ovat siis edelleen voimissaan läntisellä Pien-Saimaalla jatkaen kukintaansa jopa jääkannen alla. Valaistusolosuhteiden huononeminen jäälle kertyvä lumikerroksen takia voi kuitenkin keskeyttää leväkasvun lähiaikoina.

Kukinnan syy on arvoitus

Syytä tähän poikkeukselliseen 4-5 kuukauden mittaiseksi venyneeseen sinileväkukintaan ja sen laajentumiseen koko ison vesialueen kattavaksi massaesiintymäksi ei tiedetä.

Kuluneen syksyn lähtötilanne ei veden seurantatulosten perusteella mitenkään poikennut aiemmista syksyistä. Vuoden 2008 poikkeukselliset sääolot ja runsaista sateista johtuneet suuret ravinnevalumat voivat olla yksi selitys, Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksesta arvellaan.

- Huolestuttavinta kuitenkin on, että vesistön jatkuvasti etenevä rehevöityminen saattaa tehdä näistä poikkeuksellisista kukinnoista jatkossa tavanomaisia ja vaarantaa suuresti koko vesistön virkistyskäyttöä, ympäristökeskus toteaa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake