PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Lapsille tehdään turhia kita- ja nielurisaleikkauksia

IA, 26.1.2009


Lapsille tehdään kita- ja nielurisaleikkauksia kaksi kertaa enemmän Länsi- kuin Itä-Suomessa. Lasten ylähengitystieleikkausten määrien suuri alueellinen vaihtelu viittaa siihen, että osa lapsista ylihoidetaan ja osa alihoidetaan, osoittaa Helsingin yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus.

Lasten ylähengitystiekirurgia – kita-nielurisojen poisto ja tärykalvon putkitus – on erittäin yleistä länsimaissa. Leikkausten lukumäärissä on kuitenkin suurta vaihtelua niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Selvää syytä eroille ei ole löydetty, ja onkin epäilty, että näiden leikkausten suhteen ei noudateta hoitosuosituksia.

- Leikkaus voi aiheuttaa lapsipotilaalle psykologisen vamman, ja lisäksi näissä leikkauksissa on komplikaatioiden ja jopa kuoleman vaara. Siksi on tärkeää tunnistaa ne lapset, jotka hyötyvät leikkauksesta. Ongelma on paitsi lääketieteellinen myös taloudellinen, sillä ylähengitystiekirurgiasta aiheutuu merkittäviä kuluja, sanoo aiheesta väitöstutkimuksen tehnyt Johanna Haapkylä.

Hän selvitti tutkimuksessaan ylähengitystieleikkausten määriä Suomessa ja Norjassa. Leikkausten määrissä havaittiin suurta vaihtelua niin Suomessa kuin Norjassa.

Suomessa suurimmat erot leikkausmäärissä olivat läntisen ja itäisen miljoonapiirin välillä, sillä läntisessä piirissä tehtiin lähes kaksinkertainen määrä leikkauksia itäiseen piiriin verrattuna.

Suomessa tehtiin tutkimuksen koko aikavälillä enemmän kitarisanpoistoja kuin Norjassa, mutta näiden leikkausten määrä oli Suomessa selvästi laskussa. Kita-nielurisanpoistoja tehtiin Suomessa vähemmän kuin Norjassa ja näiden leikkausten määrä pysyi tutkimuksen aikavälillä Suomessa entisellä tasolla, kun taas Norjassa leikkaukset jonkin verran lisääntyivät.

Suomessa lapset leikattiin keskimäärin paljon nuorempina kuin Norjassa.

- Tutkimuksessa ei löydetty selitystä ylähengitystieleikkausten määrän alueelliselle vaihtelulle, mutta suuret erot leikkausmäärissä viittaavat siihen, että sekä Suomessa että Norjassa osaa lapsista ylihoidetaan ja osaa alihoidetaan, väittelijä toteaa.

LL Johanna Haapkylän väitöskirja Variations in paediatric upper respiratory surgery rates within and between two Nordic countries tarkastetaan perjantaina 30. tammikuuta Helsingin yliopistossa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake