PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Lähes sata lajia havaittiin Pihabongauksessa

HJ, 26.1.2009


BirdLife Suomen järjestämän Pihabongauksen alustavien tulosten mukaan viikonloppuna havaittiin yhteensä 98 lintulajia.

Pihabongaus järjestettiin Suomessa neljättä kertaa. Osallistujamäärän arvioidaan nousevan selvästi viimevuotista suuremmaksi, jolloin 12 000 ihmistä pihabongasi 8 500 pihalla.

Pihabongauksessa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla sopivalla paikalla. Pihabongauksen tavoitteena on saada ihmiset kiinnostumaan asuinympäristönsä linnuista ja kerätä tietoa talvilinnustostamme.

Keskimäärin joka pihalla bongattiin kahdeksan lajia. Yleisin laji oli viimevuotiseen tapaan talitiainen, joka nähtiin 96 prosentilla pihoista. Sinitiainen havaittiin 82 prosentilla pihoista ja harakka 66 prosentilla. Harvinaisin laji oli Savonlinnassa havaittu mustakaularastas.

Lauhan talven ansiosta hippiäinen ja mustarastas nähtiin useammalla pihalla kuin vuosi sitten. Myös pikkuvarpusten määrän kasvu jatkuu. Punatulkku sen sijaan harvinaistui jo toisena perättäisenä vuonna, mutta syytä tähän ei tiedetä. Uhanalaisten valkoselkätikkojen vaellus syksyllä näkyi nyt Pihabonauksen tuloksissa, niitä nähtiin 20 pihalla.

BirdLife Suomen tiedottajan Lauri Hännisen mukaan havaittujen lajien suurta määrää selittävät ainakin lauha talvi ja myyrien runsaus.
- Rannikoilla oli monipuolisesti vesilintuja ja peltoaukeilla talvehtii myyriä syöviä petolintuja, kuten piekanoita, Hänninen kertoo järjestön tiedotteessa.

Pihabonhgauksen alustavat tulokset perustuvat noin 6 200 pihan havaintoihin. Määrä kasvaa vielä, sillä BirdLife Suomi ottaa viikonlopun havaintoja vastaan vielä perjantaihin 30. tammikuuta asti.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake