PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Entsyymitoiminnan ehkäisy pitää hammaspaikat paikallaan

PP, 27.1.2009


Hammaspaikat pysyvät entistä paremmin paikoillaan, kun hampaiden omaa entsyymitoimintaa ehkäistään. Karies- ja juurenhoito-opin professori Leo Tjäderhane on Suomen Akatemian rahoituksella kehittänyt tätä toimenpidettä.

Muovisten hammaspaikkojen ongelma on, että niiden kiinnittyminen hammaskudokseen heikentyy ajan kuluessa, vuodessa jopa yli 50 prosenttia. Kun sidos heikentyy, bakteerit pääsevät paikan saumoihin ja hampaalla on suuri vaara reikiintyä uudelleen.

Tjäderhane on tutkinut hammaskudoksessa olevien entsyymien, matriksin metalloproteinaasien (MMP:t) esiintymistä ja merkitystä hammassairauksissa. MMP:t hajottavat solunulkoista sidekudosta mukaan lukien kollageenia, joka on merkittävä osa hammasluun rakennetta.

Koska yhdistelmämuovin sidostaminen hammasluuhun perustuu kollageenisäikeiden hyväksikäyttöön, hammasluun MMP:t ovat osaltaan vastuussa sidoksen heikkenemisestä ajan myötä. Estämällä näiden entsyymien toimintaa, tutkimusryhmä on kyennyt hidastamaan merkittävästi - jopa ehkäisemään - yhdistelmämuovin sidoksen heikkenemistä.

Helppo toimenpide käytännössä

Parhaat tulokset on saavutettu ihmiskokeissa, aidoissa kliinisissä olosuhteissa, joissa sidoslujuuden aleneminen on estynyt käytännöllisesti katsoen kokonaan.

Hammasluun MMP-esto paikkauksen yhteydessä on nopea toimenpide, joka voi¬daan suorittaa jokaisella vastaanotolla olevalla aineella, klooriheksidiinillä. Siten tutkimustulokset ovat paikkaushoidossa heti hyödynnettävissä potilaiden parhaaksi.

Tutkimus on antanut vahvoja viitteitä siitä, että MMP-estolla voitaisiin hidastaa myös hampaiden reikiintymistä. Havainnot perustuvat toistaiseksi eläinkokeisiin, joten lisätutkimuksia tarvitaan en¬nen kuin käytännön sovellutuksia on tarjolla.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake