PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Minipaatti liikkuu pintajännityksen avulla

PP, 27.1.2009


Pittsburghin ylipiston tutkimusryhmän kehittämä kaksisenttinen minialus kulkee eteenpäin hyödyntäen veden pintajännitystä.

Kapineen ideana on, että alus antaa keveän sähköpulssin veteen, joka muuttaa veden pintajännityksen suuntaa sen takana, jolloin aluksen edessä olevan veden jännitys vetää alusta liikkeeseen. Pikkupaatti on päässyt huimaan neljän millimetrin sekuntivauhtiin.

Tutkijat kertovat saaneensa moiseen liikkumistapaan idean kovakuoriaisen toukkien kiemurtelusta. Kuten mitä tahansa kelluvaa esinettä, veden pintajännitys työntää tasaisesti myös toukkaa molemmilta puolilta. Liikkuakseen eteenpäin toukka taivuttaa takaosaansa alaspäin muuttaakseen pintajännityksen suuntaa takanaan. Etupuolella oleva jännitys vetää näin toukkaa liikkeeseen.

Tutkijoiden mukaan mikroaluksen käyttämä työntövoima olisi tehokas ja huoltovapaa mekanismi pienille roboteille ja aluksille, jotka esimerkiksi valvovat vedenlaatua joissa ja tekoaltaissa. Laitteistossa ei ole liikkuvia osia ja elektrodi, joka lähettää matalaenergisen virtapulssin, voi ottaa virtansa paristosta tai vaikka auringosta.

Tutkijat esittelivät maanantaina minialustaan Sorrentossa, Italiassa järjestettävässä Micro Electro Mechanical Systems -konferenssissa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake