PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Suomen Akatemian tutkijanvirkoja ehdotetaan lakkautettavaksi

SH, 28.1.2009


Suomen Akatemian tutkijanvirkoja ehdotetaan lakkautettavaksi. Jatkossa akatemiaprofessorit ja -tutkijat toimisivat työsuhteessa niihin organisaatioihin, joissa he työskentelevät, esittää opetusministeriön työryhmä.

Muutostarpeet aiheutuvat muun muassa vireillä olevasta yliopistouudistuksesta sekä perustuslaista. Yliopistouudistuksen myötä yliopistojen oikeudellinen asema muuttuu niin, että yliopistot eivät enää kuulu valtio-organisaatioon ja yliopistojen henkilökunta siirtyy virkasuhteista työsuhteisiin.

Tutkijanvirkojen lakkauttamisessa on työryhmän mukaan kyse ainoastaan tutkijajärjestelmän nykyistä muotoa koskevasta muutoksesta. Järjestelmä on tarkoitus säilyttää sisällöllisesti.

Akatemiaprofessorin ja akatemiatutkijan tehtävät pysyvät muutoin ennallaan eli tutkijantehtävien laatuun ja kilpailuun perustuvat arviointi- ja rekrytointimenettelyt, nimikkeet ja toimenkuvat säilyvät nykyisellään. Työryhmän esityksen mukaan laki sisältäisi siirtymäsäännöksen, jolla turvattaisiin tutkimusviroissa siirtymävaiheessa olevien henkilöiden asema.

Uusi laki Suomen Akatemiasta

Työryhmä ehdottaa, että Suomen Akatemiasta annettaisiin uusi laki ja samanniminen vanha laki kumottaisiin. Uuteen lakiin kirjattaisiin perussäännökset Akatemian tehtävistä, hallinnosta ja organisaatiosta, päätöksentekoelimistä, ratkaisuvallan käytöstä ja akateemikon arvonimistä.

Akatemian hallituksen kokoonpanoon työryhmä esittää pääjohtajan ja toimikuntien puheenjohtajien lisäksi kolmea valtioneuvoston nimittämää ulkopuolista henkilöä nykyisen kahden sijaan. Hallituksen puheenjohtaja määrättäisiin ulkopuolisten jäsenten joukosta.

Asiaa koskeva muistio luovutettiin opetusministeri Henna Virkkuselle (kok.) keskiviikkona.

– Suomen Akatemian hallinnon kehittämiseen liittyvät muutosehdotukset ovat tarpeellisia, vaikka ne eivät ole kovin suuria. Niiden yhtenä tavoitteena on tiivistää tiedehallinnon eri toimijoiden, erityisesti opetusministeriön ja Suomen Akatemian, yhteistyötä. Työryhmän työ antaa hyvän pohjan hallituksen esityksen jatkovalmistelulle, Virkkunen sanoi.

Ehdotukset lähetään lausuntokierrokselle. Hallituksen esitys eduskunnalle on tarkoitus antaa maaliskuussa. Laki tulisi voimaan vuoden 2010 alusta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake