PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Myös pohjoismainen vertailu osoittaa:

Vaihdevuosihormonien vähentäminen pienentää rintasyöpäriskiä

SH, 28.1.2009


Kun vaihdevuosihormonien käyttö vähenee huomattavasti, vähenee myös rintasyövän ilmaantuvuus, osoittaa vuosina 1995–2005 tehty pohjoismainen vertailu. Paksusuolisyövän ilmaantuvuuteen vaihdevuosihormonilääkkeiden käytön muutoksilla ei ollut yhteyttä.

Ruotsissa ja Norjassa rintasyövän ilmaantuvuus lisääntyi vuodesta 1995 siihen vuoteen asti, jolloin vaihdevuosihormonien myynti oli korkeimmillaan, eli Ruotsissa vuoteen 1998 ja Norjassa vuoteen 2001. Kun vaihdevuosihormonien myynti laski, myös rintasyövän ilmaantuvuus alkoi vähetä vaihdevuodet ohittaneiden ikäryhmissä.

Suomessa rintasyövän nousu taittui 55–64-vuotiailla, mutta nuorimmassa ikäryhmässä (50–54-vuotiailla) ei havaittu positiivista kehitystä. Vaihdevuosihormonien myynnin muutoksilla ei ollut selkeää yhteyttä paksusuolisyövän ilmaantuvuuteen.

Tulokset rintasyövästä ovat yhteneviä aiempien amerikkalaisten ja saksalaisen tutkimusten kanssa. Lukuisissa aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu, että vaihdevuosihormonien yhdistelmävalmisteet lisäävät rintasyöpäriskiä.

Suomessa hormonien käyttö vähentynyt vähiten

Laajat vaihdevuosihormonien terveysvaikutuksia koskevat tutkimukset ovat osoittaneet, että hormonit lisäävät eräiden sairauksien esiintyvyyttä. Tulosten julkaisemisen jälkeen 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa vaihdevuosihormonien käyttö pieneni nopeasti monissa maissa.

Suomessa käytön väheneminen on ollut huomattavasti vähäisempää kuin muissa Pohjoismaissa. Suomessa käyttö pieneni neljänneksen huippuvuodesta 2001 vuoteen 2005, Ruotsissa 61 prosenttia huippuvuodesta 1998.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, ja keinot sen ehkäisemiseksi ovat vähäiset. Siksi mahdollisuus vähentää rintasyövän ilmaantuvuutta vaihdevuosihormonien käytön vähentämisellä on kansanterveydellisesti merkittävä havainto.

Rinta- ja paksusuolisyövän ilmaantuvuutta Pohjoismaissa koskevan tutkimus on julkaistu tieteellisessä Maturitas-lehdessä. Asiasta kertoi Teveyden ja hyvinvoinninlaitos.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake