PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Uusiomuovikassi on ympäristön kannalta paras

SH, 28.1.2009


Uusiomuovikassi rasittaa ympäristöä kangaskassia vähemmän, osoittaa tuore tutkimus. Tutkimuksen mukaan ostoskassien valmistuksen, käytön ja hävityksen kasvihuonekaasupäästöt eivät kuitenkaan ole merkittäviä muun kulutuksen rinnalla.

Suomen ympäristökeskuksen ja Lappeenrannan teknillinen yliopiston selvityksessä on vertailtu erilaisten kassimateriaalien kasvihuonekaasupäästöjä niiden koko elinkaaren ajalta. Muovikassia verrattiin paperi- ja kangaskasseihin sekä uusiomuovisiin ja biohajoaviin ostoskasseihin.

Eri materiaaleista valmistettujen kassien keskinäinen paremmuus riippuu ennen kaikkea kangaskassien käyttömäärästä sekä kotitalouden jätehuoltoratkaisuista eli käytettyjen jätepussien määrästä ja painosta. Suomessa myydään vuosittain vajaat 300 miljoonaa ostoskassia, joista valtaosa on muovikasseja.

Puuvillainen kassi ei olekaan ekologisin vaihtoehto

Uusiomateriaaleista valmistettu muovikassi vaikuttaa parhaalta vaihtoehdolta. Paperi- ja muovikassin paremmuudessa keskeistä on jätepussien painon lisäksi paperin kierrätysaste ja paperin hajoamisaste kaatopaikalla. Mikäli suurin osa paperikasseista kierrätetään, paperikassi on todennäköisesti ympäristön kannalta parempi kuin muovikassi, mutta tämä pätee ainoastaan valkoisiin paperikasseihin. Ruskeita paperikasseja ei voi kierrättää paperinkeräyksen kautta.

Aiemmista tuloksista poiketen puuvillainen kestokassi ei ole paras kauppakassi. Puuvillan valmistuksessa tarvitaan paljon energiaa ja kasteluvettä, ja kassien tuotannosta aiheutuu runsaasti kasvihuonekaasupäästöjä. Lisäksi kestokasseja käytettäessä jätehuolto on ratkaistava muilla kertakäyttöisillä pusseilla, jolloin korvaavien pussien paino nousee ratkaisevaan asemaan. Kevyillä jätepusseilla ja suurilla käyttömäärillä puuvillakassi ohittaa kestävyydessä muovikassin, mutta ei uusiomuovikassia tai paperikassia. Tulosten valossa kestokasseihin olisi käytettävä muita kuituja puuvillan sijasta.

Biohajoava muovikassi huonoin vaihtoehto

Biohajoava ostoskassi todettiin huonoimmaksi vaihtoehdoksi. Nykyisellään niihin lisätään lujuuden parantamiseksi seosaineita, jotka ovat fossiilisperäisiä. Niiden biohajoaminen kiihdyttää ilmastonmuutosta, kun pusseja kompostoidaan tai viedään kaatopaikalle. Biohajoava ostoskassi oli päästöiltään vertailukelpoinen muihin kasseihin ainoastaan, jos se poltettiin tai mädätettiin biokaasuksi.

Tehokkaimmin ostoksilla käynnin ilmastovaikutusta voi vähentää käymällä harvemmin kaupassa ja ostamalla täysiä kassillisia. Kaiken kaikkiaan ostoskassien vaikutus ilmastonmuutokseen on muuhun kulutukseen verrattuna vähäistä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake