PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Joka kymmenennellä vaikeuksia tunnistaa tunteitaan

PP, 29.1.2009


Aleksitymialla tarkoitetaan persoonallisuuden piirteistöä, jolle on ominaista vaikeus tunnistaa omia tunteita ja erottaa niitä ruumiillisista tuntemuksista, samoin kuin vaikeus kuvata tunteita muille. Tampereen yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan kymmenen prosenttia suomalaisista aikuisista on aleksityymisiä.

Aleksitymiaan kuuluu myös ulkoisen maailman yksityiskohtiin ja tapahtumiin keskittyvä ajattelutyyli, jossa mielikuvituksen käyttö on vähäistä. Aiempien tutkimusten mukaan aleksitymia liittyy moniin mielenterveyden häiriöihin ja ruumiillisiin sairauksiin.

Aino Mattila selvitti väitöskirjatyössään aleksitymian esiintyvyyttä 30 vuotta täyttäneillä suomalaisilla aikuisilla Kansanterveyslaitoksen keräämässä edustavassa Terveys 2000 –aineistossa. Samalla tutkittiin, onko aleksityymisyys yhteydessä työuupumukseen, terveyteen liittyvään elämänlaatuun ja somatisaatioon. Väitöskirja-aineiston koko vaihteli kysymyksenasettelun mukaan 3322:sta 5454:än tutkittavaan.

Tulosten mukaan kymmenen prosenttia suomalaisista aikuisista on aleksityymisiä. Miehistä 12 prosenttia on aleksityymisiä ja naisista kahdeksan prosenttia.

Sekä miehet että naiset tunnistavat tunteensa yhtä hyvin, mutta miehillä on kuitenkin enemmän vaikeuksia tunteidensa kuvailemisessa muille. Naisia useammin miehillä on taipumusta myös niin sanottuun ulkoistavaan ajatteluun.

Aleksitymia lisääntyi siirryttäessä nuoremmista ikäryhmistä vanhempiin: 30-44-vuotiaista viitisen prosenttia oli aleksityymisiä kun 85-97-vuotiaiden ryhmässä vastaava luku oli 29 prosenttia.

Aleksitymian ja vähäisen koulutuksen sekä matalan tulotason välillä oli myös yhteys. Aleksitymian todettiin lisäksi olevan yhteydessä työuupumukseen, huonommaksi koettuun terveyteen liittyvään elämänlaatuun ja somatisaatioon eli korostuneeseen ruumiillisten oireiden kokemiseen.

Koska kyseessä oli poikkileikkaustutkimus, ei syy-seuraussuhteista voi tehdä varmoja johtopäätöksiä. On kuitenkin mahdollista, että aleksitymia on riskitekijä työuupumukselle, huonolle elämänlaadulle ja somatisaatiolle.

Mattilan väitöskirja tarkastetaan Tampereen yliopistossa perjantaina 30. tammikuuta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake