PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Leväkukintojen lannoittaminen ei auta hiilen sitomiseen

PP, 29.1.2009


Leväkukintojen lannoitus hiilen sitomiseksi ei tuoreen tutkimuksen mukaan olekaan välttämättä kovin hyvä ajatus. Nature -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan rautalannoituksella aikaansaatu lisäys hiilen sidonnassa on valtaisesti pienempi kuin on luultu.

Vuosina 2004 ja 2005 toteutetuissa CROZEX-hankkeen kokeissa tutkijat seurasivat millainen vaikutus luonnon omalla rautalannoituksella oli leväkasvuun ja hiilen sidontaan Crozetsaarten vesillä Madagaskarin ja Etelämantereen puolivälissä. Tutkimuksessa tarkasteltiin saarilta lentävän rautapitoisen pölyn vaikutusta.

Yhden rautayksikön lannoitelisäys tuotti kokeessa noin 80 kertaa pienemmän määrän levien sitomaa hiiltä, kuin tutkijat olivat aiemmin määritelleet Kerguelen alueella. Crozetsaarilla noin 270 tonnia rautaa vauhditti leväkasvua noin Irlannin kokoisella alueella. Sedimenttiluotaukset osoittivat, että hiiltä kulkeutui pohjaan kuitenkin valtaisasti vähemmän kuin oli luultu.

Tulos kertoo siitä, että eri ekosyysteemit vastaavat hiilen kuljetukseen ja sitomiseen hyvin eri tavalla, sanoo Ulrich Bathmann saksalaisesta Alfred Wegener –instituutista Nature -lehdessä.

CROZEXin tulokset kertovat, että vaikka kaikki maailman meret lannoitettaisiin raudalla, niin silläkään ei olisi valtaisaa merkitystä ilmakehän hiilidioksiditasoon.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake