PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Uusi tutkimus kännyköiden terveysvaikutuksista

SH, 2.2.2009


Suomessa käynnistyy uusi matkapuhelinten terveysvaikutuksia koskeva tutkimushanke, jossa mukana ovat Työterveyslaitos, Säteilyturvakeskus (STUK) ja Turun yliopisto. Tutkittavia sairauksia ovat pään alueen kasvaimet, hermoston sairaudet ja aivoverenkierron häiriöt.

Matkapuhelinten ja muiden langattomien viestintälaitteiden nopea yleistyminen viime vuosina on lisännyt väestön altistumista radiotaajuisille (RF) sähkömagneettisille kentille. Vaikka matkapuhelinten ja tukiasemien lähettämät kentät ovat turvallisuusrajoihin verrattuna heikkoja, julkinen keskustelu ja muutamat tutkimustulokset ovat herättäneet huolta mahdollisista terveysvaikutuksista.

Vaikka aikaisemmat suomalaiset ja ulkomaiset tutkimukset ovat tuottaneet paljon käyttökelpoista tietoa matkapuhelinjärjestelmien sähkömagneettisten kenttien riskinarviointiin, avoimia kysymyksiä on edelleen. Nyt käynnistyvä tutkimushanke pyrkii vastaamaan näihin kysymyksiin. Wireless Communication Devices and Human Health (WIRECOM) -nimellä kulkeva yhteishanke muodostuu neljästä eri projektista.

Kaksi eri näkökulmaa

Työterveyslaitoksen osaprojektin tavoitteena on selvittää, aiheuttaako altistuminen langattoman viestinnän laitteissa syntyville RF-kentille sellaisia lämpövaikutuksia pään alueen kudoksissa, että niistä voisi aiheutua käyttäjälle terveyshaittoja.

Turun yliopiston Kognitiivisen neurotieteen tutkimuskeskuksen kiinnostuksen kohteena ovat RF-altistukseen mahdolliset liittyvät aineenvaihdunnalliset muutokset aivokudoksessa sekä kognitiivisiin toimintoihin liittyvien neurobiologisten mekanismien toiminnalliset muutokset.

Säteilyturvakeskuksen (STUK) vastuulla on koehenkilöiden altistumislaitteiston rakentaminen ja altistumisen arviointi (dosimetria) muissa osahankkeissa.

STUK toteuttaa myös matkapuhelimen käyttäjien seurantatutkimuksen osana laajaa eurooppalaista hanketta. Siihen osallistuvat myös Englanti, Hollanti, Ruotsi ja Tanska.

Tutkimukseen pyydetään matkapuhelinta eri määriä käyttäneitä ihmisiä, joihin otetaan yhteyttä operaattorien kautta. Seurantavaiheessa kerätään tietoa osallistujien sairastuvuudesta ja arvioidaan liittyykö kännykän käytön määrä sairastumisriskiin.

Tutkimusohjelman päärahoittaja on Tekes. Hanke kestää vuoden 2011 loppuun ja sen kokonaisrahoitus on 1 832 000 euroa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake