PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Tupakointi voi lisätä alttiutta muille riippuvuuksille

PP, 3.2.2009


Helsingin yliopistossa tarkastettava väitöstyö tukee käsitystä, että tupakointi voi toimia porttina muiden päihteiden käytölle.

Väitöstutkimus osoittaa, että hiirien altistaminen nikotiinille voimistaa morfiinin stimuloivia ja mielihyvää tuovia vaikutuksia sekä vaikuttaa tunteiden säätelyyn osallistuvan dopamiinin vaihduntaan. Todennäköisesti myös ihmisillä tupakointi herkistää muiden päihteiden riippuvuutta aiheuttaville vaikutuksille.

Nikotiinialtistuksen seurauksena hiirien käyttäytymisvasteissa ja neurokemiassa tapahtui selviä muutoksia, toteaa Tanja Kivinummi väitöskirjassaan. Hiiret herkistyivät aiempaa herkemmin morfiinin liikeaktiivisuutta stimuloivalle vaikutukselle ja muille palkitseville vaikutuksille.

Morfiinin korostuneiden vaikutusten taustalla on todennäköisesti hermosolujen muovautuminen ja muutokset mielihyvää säätelevien dopamiinihermoratojen aktivoitumisessa. Havainnot viittaavat siihen, että pitkäaikainen nikotiinialtistus lisää morfiinin riippuvuutta aiheuttavia vaikutuksia. Sen sijaan kokaiinin stimuloiva vaikutus ei lisääntynyt nikotiinia saaneilla hiirillä. Näyttää siltä, että nikotiini ei muuta dopamiinihermoratojen toimintaa, vaan niiden säätelyä.

Tutkimus suoritettiin hiirillä, jotka saivat nikotiinia säännöllisesti juomaveden mukana. Annostelutapa muistuttaa ihmisten tupakointia, sillä hiiret saivat hereillä ollessaan nikotiinia useita kertoja vuorokaudessa. Aivojen neurokemiassa tapahtuvia muutoksia tutkittiin mittaamalla dopamiinipitoisuuksia kahdella mielihyvään liittyvällä aivoalueella: accumbens-tumakkeessa ja striatumissa.

Nikotiinikuurin aikana ja sen lopettamisen jälkeen hermokasvutekijä BDNF:n ja proteiinien ilmentymiseen vaikuttavan pCREB-säätelytekijän pitoisuudet muuttuivat. Morfiini muutti voimakkaasti pCREB:n määrää nikotiinia saaneiden hiirien aivoissa dopamiinihermosolujen lähtöalueella. Muutokset vahvistavat käsitystä siitä, että nikotiini aiheuttaa pitkäaikaisia muutoksia hermosoluissa. Näyttää siltä, että päihteiden aiheuttama riippuvuus johtuu osin juuri hermosolujen muovautumisesta.

Proviisori Tanja Kivinummen väitöskirja tarkastetaan perjantaina 6. helmikuuta Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake