PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Peruspatukka suosituin matkapuhelinmalli

PP, 3.2.2009


Teknillisen korkeakoulun MoMI-projektin tutkijat ovat jälleen selvittäneet Suomen tämänhetkisen matkapuhelinkannan. Tutkimuksessa havaittiin kannan uusiutuvan tasaisesti. Peruspatukka on edelleen suosituin puhelinmalli.

Suomen suosituimmat matkapuhelimet ovat edelleen pelkillä puheominaisuuksilla varustettuja GSM-puhelimia. Peruspuhelinten näennäinen suosio kuitenkin johtuu mallien alhaisesta lukumäärästä verrattuna kehittyneempiin malleihin, joiden kysyntä jakaantuu useamman puhelinmallin kesken. Matkapuhelinkannan hajautuminen useampiin eri malleihin on yhä kasvussa.

Matkapuhelin on Suomessa tyypillisesti perinteinen patukan muotoinen (70 % puhelimista), numeerisella näppäimistöllä ohjattu (95 % puhelimista) ja Nokian valmistama (90 % puhelimista).

Samsungin ja Sony Ericssonin valmistamien puhelinten osuus on kuitenkin kasvussa. Datayhteyksien muodostaminen, multimediaviestintä (MMS) ja kolmannen osapuolen Java-sovellusten asentaminen on mahdollista jo yli kolmessa puhelimessa neljästä.

Lähes puolet suomalaisten matkapuhelimista perustuu Nokian S40-ohjelmistoalustaan, kun taas Symbian -käyttöjärjestelmällä varustettujen ns. älypuhelinten määrän kasvu oli maltillista. Niiden osuus kaikista puhelimista jäi viidennekseen.

Kytkykaupan myötä 3G-puhelinten osuus on kasvanut poikkeuksellisen nopeasti yli neljännekseen puhelimista. Myös useiden muiden uusien matkapuhelinominaisuuksien kuten satelliittipaikannuksen (GPS) sekä nopeammat tiedonsiirtoyhteydet mahdollistavien teknologioiden (HSDPA, WLAN) levinneisyys oli kasvussa, saavuttaen 5 - 10 prosentin tason syksyllä 2008.

Tutkimuksessa kerättiin aineistoa suomalaisten käyttämistä matkapuhelimista syksyisin vuosina 2005 - 2008. Tutkimusaineisto kerättiin suomalaisten operaattoreiden GSM/UMTS-verkoista ja aineistoon kuului vuosittain 4 - 6 miljoonaa mobiiliverkon päätelaitetta. Tutkimus kattoi vuonna 2008 jopa 99 prosenttia suomalaisten matkapuhelimista.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake