PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Pienin eksoplaneettalöytö on kahden Maan kokoinen

PP, 4.2.2009


ESA:n COROT-satelliitti on havainnut toistaiseksi pienimmän eksoplaneetan. Planeetta on kooltaan vain kaksi kertaa Maan kokoinen.

Löydetty planeetta kiertää auringon kaltaista tähteä ja se sijaitsee hyvin lähellä emotähteään. Yksi kierros tähden ympäri kestää ainoastaan kaksi tuntia. Löytö on saanut nimen COROT-Exo-7b.

Sen lämpötilan arvioidaan olevan 1000-1500 astetta, jolloin planeetan pinta on todennäköisesti joko sulan laavan tai vesihöyryn peittämä. Epävarmuus johtuu siitä, että planeetan koostumuksesta ei ole tietoa. Maan kaltainen kiviplaneetta olisi sulan laavan peittämä, jos taas vettä ja kiveä on kutakuinkin saman verran, niin planeetta on vesihöyryn peitossa.

Tähän saakka havaituista noin 330 eksoplaneetasta on valtaosa ollut Jupiterin ja Neptunuksen kaltaisia kaasujättiläisiä. Mikään yllätys löytö ei ollut, sillä COROT-Exo-7b:n tyylisten planeettojen olemassaoloa on jo jonkin aikaa osattu ennakoida. Niinikään COROT on suunniteltu nimenomaan havaitsemaan joitakin näistä kohteista.

Planeetta havaittiin himmentymisestä, jonka sen ylikulku emotähtensä kirkkaudessa aiheutti. Ylikulun vaikutus näkyy oheisen kuvan käyrästä, joka kuvaa emotähden kirkkauden vaihtelua.

Lähde: ESA

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake