PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Kannabis ja aivomuutokset liittyvät yhteen

PP, 4.2.2009


Runsas kannabiksen pössyttely nuoruusiässä voi jättää merkkinsä aivoihin. Amerikkalaistutkimuksessa kannabiksen suurkuluttajilta havaittiin aivomuutoksia muun muassa muistiin, huomiokykyyn, kieleen ja päätöksentekoon vaikuttavilla alueilla.

Amerikkalaisessa Philadelphian lastensairaalassa tehdyn tutkimuksen tulokset ovat vasta alustavia, korostavat sen tekijät. He kuitenkin painottavat, että aivojen kehityksestä tehdyt tutkimukset osoittavat ne aivojen alueet, jotka kehittyvät myöhäisessä nuoruusiässä juuri ennen aikuisuutta. Vastaavasti tutkimus osoittaa, että runsas kannabiksen käyttö liittyy vaurioihin juuri samoilla aivojen alueella.

Tutkimuksessa oli mukana 14 nuorta miestä, jotka olivat huumeiden vuoksi hoidossa New Yorkin osavaltiossa. He olivat polttaneet keskimäärin kuusi marijuanasavuketta päivittäin 13 vuoden ikäisestä alkaen, mutta lopettaneet huumeen käytön hoidon myötä. Verrokkiryhmänä oli 14 saman ikäistä tervettä nuorta miestä. Molempien ryhmien keski-ikä oli 19 vuotta.

Kaikkien aivot kuvattiin diffuusiotensorimenetelmällä, jossa magneettikuvauksen keinoin mitataan veden lämpöliikettä kudoksissa. Poikkeavat kuviot veden kulussa marijuanan käyttäjien kuvissa viittasivat vaurioihin aivosoluja ympäröivässä myeliinitupessa.

Myeliinituppi mahdollistaa hermoimpulssin nopeamman kulun ja ellei se toimi kunnolla, niin hermoimpulssit vastaavasti etenevät hitaammin. Nämä hidasteet voivat puolestaan vaikuttaa kognitiivisiin toimintoihin.

Tutkijat varoittavat vielä liian suorien johtopäätösten vetämisestä. He muistuttavat, että tutkimusjoukko oli pieni, ja siitäkin viisi oli marijuanan käytön lisäksi alkoholin suurkuluttajia. Syy-seuraussuhde on sekin epävarma, sillä mahdotonta ei ole sekään etteikö aivojen poikkeamat voisi altistaa huumeriippuvuudelle. Tutkimus on julkaistu Journal of Psychiatric Research -lehdessä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake