PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Ravinnon happotasapaino saattaa säilyttää luuntiheyttä

RUOKATIETO-IA, 4.2.2009


Liiallinen valkuaisen ja viljojen syönti saattaa happamoittaa ikääntyvien ihmisten elimistöä ja siten haurastuttaa luita. Kasvisten ja hedelmien syönti puolestaan lisää elimistöön emästä, neutraloi happamuutta ja voi auttaa ehkäisemään luukatoa, todettiin Tufts-yliopiston tutkimuksessa.

Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism -lehdessä julkaistu kaksoissokkotutkimus vertasi emäksistä natrium- tai kaliumbikarbonaattilisää syövien 78 yli 50-vuotiaan miehen ja naisen testiryhmää 84 henkilön kontrolliryhmään, joka söi ja liikkui tottumustensa mukaan. Kaikki koehenkilöt saivat saman määrän kalsium- ja D-vitamiinilisää. Kolmen kuukauden tutkimusjakson jälkeen testiryhmä eritti virtsaansa vähemmän kalsiumia kuin kontrolliryhmä.

Ruuansulatuksessa valkuainen ja viljat pilkkoutuvat happamiksi yhdisteiksi, kun taas kasvikset ja hedelmät emäksisiksi hajoamistuotteiksi. Testiryhmän syömä määrä bikarbonaattia vastasi yhdeksän päivittäisen kasvis- tai hedelmäannoksen bikarbonaattipitoisuutta. Yksi annos on noin kourallinen.

Tutkijoiden mukaan hedelmät ja vihannekset ruokavaliossa ovat edullinen ja turvallinen tapa ehkäistä ikääntyvän elimistön happamoitumista ja ylläpitää tukirangan terveyttä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake