PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Tavoite korkealla tähtitiedeolympialaisissa

PETE PAKARINEN, 5.2.2009


Suomen ensimmäiset kansalliset tähtitiedeolympialaiset järjestetään Tuorlan observatoriossa lauantaina. Tarkoitus on myöhemmin järjestää karsinnat kaikissa Suomen kouluissa ja valmentaa kisojan parhaat kansainvälisiin tähtitiedeolympialaisiin.

Tähtitiedeolympialaiset saivat aikanaan alkunsa Neuvostoliitosta ja viime vuonna Italian Triestessä järjestettiin järjestyksessä kolmannettoista kisat. Suomalaisosanottoa ei tähän mennessä ole mukana ollut, mutta pian on mikäli se Turun yliopiston Tuorlan observatoriosta riippuu.

Tuorlassa pidetään lauantaina ensimmäiset kansalliset pilottikisat, joissa paremmuudessa mittelee lukion ja ylä-asteen oppilaita Helsingistä, Mikkelistä ja Turusta. Karsinnoissa oli mukana kymmenkunta koulua.

Lauantaina vielä harjoitellaan kisojen järjestämistä, joten voittajille on tiedossa "vain" kansallista kunniaa. Ensi syksynä tarkoitus on sitten karsia kansallisiin kisoihin kaikissa Suomen kouluissa. Kisat laajenevat näin myös ala-asteelle.

- Tähtitiedeolympialaiset ovat yksilölaji, selittää Tuorlan kisajärjestelyissä mukana oleva Leena Tähtinen.

- Kysymykset saattavat liittyä, mihin tahansa Maan ja taivaan välillä, ja tarkoitus on testata koululaisten kokonaistietämystä universumista. Vastausten laatu on se, mikä ratkaisee.

Huippuvalmennusta ja dopingia

Kansainvälisten tähtitiedeolympialaisten osanottajamaiden joukko on kasvanut vuosien myötä yli kahteenkymmeneen. Mukana ovat muun muassa Ruotsi ja Viro sekä pian siis Suomi. Ensi syksyn karsinnoista valitaan osanottajat vuoden 2010 kansainvälisiin tähtitiedeopympialaisiin.

Tulevat Suomen edustajat pääsevät huippuvalmennukseen, sillä parhaiten pärjänneistä valitaan aikanaan ryhmä, jota Helsingin, Oulun ja Turun yliopistojen tähtitieteilijät valmentavat kansainvälisiin tähtitiedeolympialaisiin.

Kilpaurheiluun liittyy doping, mutta onko tähtiedeolympialaisissa dopingia, Leena Tähtinen?

- Hyvää dopingia tähtitiedeolympialaisiin ovat esimerkiksi Ursan julkaisemat kirjat, jotka kertovat tähtitieteestä yleistajuisesti.

Dopingille lienee käyttöä, sillä Tähtisen mukaan koululaisten tähtitieteen tietämys vaihtelee valtaisasti.

- Osa koululaisista tietää paljon tähtitieteestä, osa ei juuri mitään. Hajonta on suuri, sillä tähtitiede ei ole Suomessa kouluaine. Sen opettaminen riippuu hyvin paljon opettajan henkilökohtaisesta kiinnostuksesta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake