PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Miesten syrjintä sivuutetaan tasa-arvopolitiikassa

PP, 5.2.2009


HTL Pasi Malmin tutkimuksen perusteella lähes kaikki suomalaiset miehet joutuvat kokemaan elämänsä aikana sukupuolisyrjintää. Miehiin kohdistuva syrjintä kuitenkin sivuutetaan virallisessa tasa-arvopolitiikassa lähes systemaattisesti.

Malmin väitöstutkimuksen mukaan miehiin kohdistuu sukupuolisyrjintää sekä vapaa-ajalla että työelämässä. Tutkimuksessa tarkastellaan yhteensä 800:aa tasa-arvovaltuutetulle tehtyä valitusta ja lukuisia tasa-arvotilannetta kartoittavia tilastoja.

Tasa-arvovaltuutetulle tehdyistä valituksista kolmasosa on miesten tekemiä. Siinä missä naisten tekemät valitukset liittyvät pääasiassa työelämään, miesten tekemät valitukset jakautuvat tasaisemmin eri elämänalueille.

– Miehiin kohdistuu monenlaista syrjintää. Tasa-arvo-asiain neuvottelukunnan muistioissa ja selvityksissä käsitellään kuitenkin vain miesten hankalaa asemaa huoltajuuskiistoissa, eikä tämäkään keskustelu ole johtanut konkreettisiin toimenpide-ehdotuksiin, Malmi sanoo.

Asevelvollisuuslaki syrjii miehiä

Malmin mukaan tasa-arvolla tarkoitetaan yhä vain naisten aseman parantamista, kun taas miehiin kohdistuvasta syrjinnästä vaietaan. Esimerkiksi miehiä syrjivä asevelvollisuuslaki ei ole vielä herättänyt laajaa julkista tai poliittista keskustelua. Vaikenemiseen vaikuttavat Malmin mukaan historialliset syyt, sillä sukupuolista tasa-arvoa on alun perin alettu vaatia juuri naisasialiikkeen toimesta.

– Nykyinen tasa-arvokeskustelu kaipaa asennemuutosta. Myös miehille pitää antaa oikeus vaatia tasa-arvoa itselleen.

Tasa-arvovaltuutetulle tehdyistä valituksista ilmenee, että yksityiset ja julkiset organisaatiot syrjivät miesasiakkaita melko laajasti. Naisille kohdistetaan etuuksia, kuten alennuksia tai ilmaisia sisäänpääsyjä, joita puolustellaan kampanjaluonteisuudella.

– Asiakkaisiin kohdistuva sukupuolisyrjintä on sellainen sukupuolisyrjinnän muoto, jota varten tasa-arvolaissa ei ole olemassa selkeitä pykäliä.

Naisvaltaisilla aloilla hyvä sisar -verkostoja

Tutkimuksen perusteella työelämässä tapahtuvasta sukupuolisyrjinnästä noin neljäsosa kohdistuu miehiin. Naisvaltaisilla aloilla miehillä on kuitenkin moninkertainen todennäköisyys joutua syrjityiksi naisiin verrattuna. Vastaava ilmiö näkyy naisten kohdalla miesvaltaisilla aloilla.

– Tietyille aloille syntyy hyvä veli -verkostoja, tietyille hyvä sisar -verkostoja, Malmi kuvailee.

Tilastojen tarkastelu paljastaa, että Suomessa on kaksi kertaa enemmän itseensä kohdistuvaa perheväkivaltaa pelkääviä miehiä kuin naisia. Lisäksi miesten itsemurhat lisääntyvät voimakkaasti taloudellisen laman aikana, vaikka naisten itsemurhissa ei juuri tapahdu muutoksia.

Malmin väitöskirja tarkastetaan Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 6. helmikuuta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake