EFSA: Lehmän rotu ei vaikuta maidon terveellisyyteen
PP, 6.2.2009
Lehmänmaidon valkuaisaineilla eli proteiineilla ei ole yhteyttä ykköstyypin diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riskin kanssa.
Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on laajassa tieteellisessä selvityksessään päätynyt johtopäätökseen, että maidon beta-kaseiinista pilkkoutuvilla β-kasomorfiineilla ja vastaavanlaisilla peptideillä ei ole syy-yhteyttä kyseisiin sairauksiin. Maidon proteiinien sisältämiin peptideihin on liitetty väitteitä sekä terveyshyötyjen että mahdollisten riskien suhteen. EFSAn perustama työryhmä arvioi näiden peptidien mahdollisia terveysriskejä tieteellisten julkaisujen pohjalta. Beta-kasomorfiinien pilkkoutuminen beta-kaseiinin aminohappoketjusta riippuu yhdestä tietystä aminohaposta. Tämä aminohappo on erilainen erirotuisilla lehmillä. On väitetty, että β-kasomorfiinit irtoavat helpommin niiden lehmärotujen tuottamasta beta-kaseiinista, joilla esiintyy erityisesti geneettistä A1 muotoa. Sen sijaan lehmillä, joiden betakaseiini on pääasiassa A2 muotoa, vastaavaa irtoamista ei tapahdu kyseisen aminohapon erilaisuuden vuoksi. Terveysriskien on väitetty liittyvän lohjenneisiin β-kasomorfiineihin. Raportin mukaan näille väitteille ei ole tieteellistä näyttöä. EFSA ei näin pidä myöskään tarpeellisena varsinaisen riskinarvioinnin suorittamista. Suomalainen kulutusmaito on tutkimusten mukaan pääasiassa A1- ja A2-maitojen seos, jossa molempia muotoja esiintyy lähes samassa suhteessa.
|