PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

EFSA: Lehmän rotu ei vaikuta maidon terveellisyyteen

PP, 6.2.2009


Lehmänmaidon valkuaisaineilla eli proteiineilla ei ole yhteyttä ykköstyypin diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riskin kanssa.

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on laajassa tieteellisessä selvityksessään päätynyt johtopäätökseen, että maidon beta-kaseiinista pilkkoutuvilla β-kasomorfiineilla ja vastaavanlaisilla peptideillä ei ole syy-yhteyttä kyseisiin sairauksiin.

Maidon proteiinien sisältämiin peptideihin on liitetty väitteitä sekä terveyshyötyjen että mahdollisten riskien suhteen. EFSAn perustama työryhmä arvioi näiden peptidien mahdollisia terveysriskejä tieteellisten julkaisujen pohjalta.

Beta-kasomorfiinien pilkkoutuminen beta-kaseiinin aminohappoketjusta riippuu yhdestä tietystä aminohaposta. Tämä aminohappo on erilainen erirotuisilla lehmillä.

On väitetty, että β-kasomorfiinit irtoavat helpommin niiden lehmärotujen tuottamasta beta-kaseiinista, joilla esiintyy erityisesti geneettistä A1 muotoa. Sen sijaan lehmillä, joiden betakaseiini on pääasiassa A2 muotoa, vastaavaa irtoamista ei tapahdu kyseisen aminohapon erilaisuuden vuoksi. Terveysriskien on väitetty liittyvän lohjenneisiin β-kasomorfiineihin. Raportin mukaan näille väitteille ei ole tieteellistä näyttöä.

EFSA ei näin pidä myöskään tarpeellisena varsinaisen riskinarvioinnin suorittamista. Suomalainen kulutusmaito on tutkimusten mukaan pääasiassa A1- ja A2-maitojen seos, jossa molempia muotoja esiintyy lähes samassa suhteessa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake