PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Hawking: Einstein etsi mahdollisesti turhaan "kaiken teoriaa"

VT, 8.2.2009


Professori Stephen Hawking on valmistelemassa uutta kirjaa, jossa hän arvioi Albert Einsteinin "kaiken teorian" etsintää. Hawkingin mukaan Einsteinin etsintä oli mahdollisesti virhe. Asiasta kertoo brittiläinen sanomalehti The Times.

Fyysikko Albert Einstein tuli tunnetuksi viime vuosisadan alkupuolella julkaistuista suhteellisuusteorioistaan, joissa kuvattiin ajan ja avaruuden välisiä suhteita.

Vuonna 1955 kuollut Einstein käytti uransa loppuajasta merkittävän osan suhteellisuusteorian ja kvanttiteorian yhteensovittamiseen eli kaiken teoriaan. Hän epäonnistui siinä. Sama kysymys pohdituttaa yhä edelleen monia fyysikoita.

Uudessa kirjassaan The Grand Design teoreettisesta fysiikasta ja sen popularisoinnista kuuluisaksi tullut Cambridgen yliopiston professori Stephen Hawking arvioi, että Einsteinin aikanaan tekemä kaiken teorian etsintä oli mahdollisesti turhaa ja idea, josta hänen kollegansa ovat kiistelleet.

Lähes täydellisen liikuntakyvyttömyyden aiheuttanutta ALS-tautia sairastava Hawking sanoi Timesin mukaan jokin aika sitten myös verkkosivuillaan julkaistussa luennossaan, että jotkut ovat pettyneitä siitä, ettei kaiken kattavaa teoriaa ole löydetty. Hawking myönsi kuuluneensa tähän joukkoon, mutta on sittemmin muuttanut mieltään.

Hän totesi olevansa iloinen siitä, että ymmärryksemme etsintä ei koskaan tule päättymään.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake