PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Toistuvan keskenmenon syy saattaa löytyä geeneistä

SH, 9.2.2009


Osa suomalaisista saattaa kantaa toistuvalle keskenmenolle altistavaa geenimuutosta, osoittaa tuore väitöstutkimus.

Keskenmeno on yleisin raskauskomplikaatio. Raskauksista 10-15 prosenttia päättyy keskenmenoon. Toistuvasta keskenmenosta puhutaan silloin, kun kolme peräkkäistä raskautta päättyy keskenmenoon. Näin tapahtuu 1-2 prosentille pariskunnista. Toistuvan keskenmenon syy saadaan selvitetyksi vain noin joka toisen pariskunnan kohdalla, mikä viittaa siihen, että keskenmenoille altistavia tekijöitä on vielä löytämättä.

FL Milja Kaaren väitöstutkimuksessa etsittiin toistuvaa keskenmenoa aiheuttavia tai sille altistavia perintötekijöitä. Tutkimuksessa oli mukana 48 naista, joilla on ollut selittämättömiä toistuvia keskenmenoja, sekä heidän puolisoitaan.

Sukututkimuksen avulla selvitettiin, ovatko potilaiden, heidän vanhempiensa tai isovanhempiensa syntymäpaikat keskittyneet jollekin tietylle maantieteelliselle alueelle Suomessa.

- Tuloksemme osoittavat, että syntymäpaikat ovat osittain keskittyneet Savoon. Tämä viittaa siihen, että osa potilaista saattaa jakaa yhteisen keskenmenoille altistavan geneettisen riskitekijän, Kaare kertoo.

Geenivirhe löytyi molemmilta vanhemmilta

Väitöskirjatyössä tutkittiin neljää ehdokasgeeniä, joissa geenivirheet saattaisivat aiheuttaa keskenmenoja. Näiden geenien on todettu aiheuttavan sikiökuolemia hiirellä. Tutkimuksessa löytyi kolme pariskuntaa, joissa molemmat osapuolet kantavat samassa geenissä muutosta, joka mahdollisesti vaikuttaa geenin toimintaan.

- Heidän kohdallaan tuo todettu muutos voi olla keskenmenolle altistava tekijä, Kaare toteaa.

Tutkimus osoitti myös, että eräs p53-geenin variaatio on yleisempi keskenmenon kokeneilla naisilla kuin verrokeilla. Tämän variaation kantajilla oli tutkimuksen perusteella yli kaksinkertainen riski saada keskenmeno verrattuna naisiin, joilla ei ole tätä variaatiota.

Kaaren väitöskirja Genetic studies on recurrent miscarriage tarkastetaan 13. helmikuuta Helsingin yliopistossa.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake