PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Hiilidioksidin lisääntymisen vaikutukset näkyvät jo Itämeressä

IA, 9.2.2009


Ilmatieteen laitos keräsi merentutkimusalus Arandan talviseurantamatkalla tietoa hiilidioksidimuutosten vaikutuksista Itämereen. Seurantamatka vahvisti tietoa siitä, että Itämeri on hitaasti happamoitumassa.

Hiilidioksidipitoisuuden kasvaessa jyrkästi ilmakehässä, vaikutukset alkavat hiljalleen tuntua myös meressä. Merkittävin seuraus on veden happamuuden eli pH-arvon muutos.

Runsaasta planktontuotannosta aiheutuen Itämeren luontainen happamuus vaihtelee voimakkaasti, mutta pitkällä tähtäyksellä talvikauden pH-arvo vähitellen laskee, eli Itämeri hitaasti happamoituu. Arandan talviseurantamatkalla saadut tulokset vahvistavat tämän kaikilla merialueilla.

Muutos heikentää varsinkin kalsiumkarbonaattia (kalsiittia) tukirunkonaan käyttävän eliölajiston elinmahdollisuuksia.

- Ilmiön merkitystä on kuitenkin vaikea arvioida, koska samaan aikaan tapahtuva rehevöityminen puolestaan nostaa kasvukauden pH-arvoja emäksiseen suuntaan, Ilmatieteen laitos kertoo.

Suomenlahden happitilanne kohtuullisen hyvä

Itämeren tiheyskerrostuneisuus vaikuttaa ratkaisevasti syväveden happikatoon ja rikkivedyn muodostumiseen. Kerrostuneisuudessa ei varsinaisen Itämeren alueella ole tapahtunut oleellisia muutoksia.

Tanskan salmien yli ei viime aikoina ole tullut Itämerelle syvävettä uudistavaa suolaisen veden pulssia. Seurantamatkalla havaittiin Pohjanlahden kerrostuneisuuden olevan edelleen tavalliseen tapaan heikko, sillä Salpausselkien vedenalaiset jatkeet estävät varsinaisen Itämeren voimakkaansuolaisen veden pääsyn Pohjanlahdelle.

- Suomenlahden kerrostuneisuudessa näyttää tapahtuneen hidasta heikentymistä, ja sen seurauksena happitilanne Suomenlahden alueella on yleisesti ottaen kohtuullisen hyvä, toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Matti Perttilä.

Globaalin hiilitaseen kannalta Itämerellä ei ole suurta merkitystä, mutta prosessit ovat samoja kuin valtamerillä. Itämerellä suoritettavan tutkimuksen etuna on olosuhteiden laaja vaihtelu. Tällä hetkellä Itämeren hiilidioksidijakauma kertoo kasvukauden jo alkaneen Itämeren eteläosissa, ja siellä meri toimii jo hiilidioksidinieluna.

Toisaalta pohjoisessa ja Suomenlahden itäosissa jatkuu talvikauden korkea hiilidioksidipitoisuus, ja siellä meri toimii hiilidioksidilähteenä. Hiilidioksidiin ja koko epäorgaanisen hiilen kemiaan liittyviä tuloksia käytetään hyväksi kansainvälisessä hankkeessa, jonka tavoitteena on parantaa Itämeren meriekosysteemin ennustemallien luotettavuutta.

Hiilidioksidimuutosten oletetaan vaikuttavan tulevaisuudessa yhä voimakkaammin perustuotantoon ja rehevöitymiseen.

Kuvassa merentutkimusalus Arandan tutkimushuone.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake