PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Tutkimuksen huippuyksiköiden määrää vähennettävä

SH, 11.2.2009


Tutkimuksen huippuyksiköiden määrää pitäisi vähentää ja yksikkökohtaista rahoitusta lisätä, kehotetaan Suomen Akatemian teettämässä arvioinnissa.

Arvioinnin kohteena olivat vuosien 2000-2005 ja 2002-2007 huippuyksikköohjelmat.

Arvioinnissa keskityttiin ohjelmien yhteiskunnallisten vaikutusten arviointiin ja rajattiin sen ulkopuolelle huippuyksiköiden tieteellisen laadun arviointi. Tieteellisen laadun arviointi on ollut jo yksiköiden valinnan peruste.

Arvioinnin perusteella huippuyksikköohjelmat ovat onnistuneet tavoitteissaan hyvin. Parhaiten ohjelmien vaikutus näkyy huippututkimuksen toimintaympäristön kehittämisessä ja tutkijankoulutuksessa. Arvioinnin suosituksissa esitetään, että huippuyksikköohjelmia jatkettaisiin ja niiden valinnan ensisijainen kriteeri olisi jatkossakin tieteellinen laatu.

Rahoitus jää liian vähäiseksi yksikköä kohden

Arvioinnin mukaan tällä hetkellä huippuyksiköitä on Suomen kokoisessa maassa liikaa. Huippuyksikkörahoitus on jäänyt liian pieneksi yhtä yksikköä kohden, kun samalla on pyritty pysyvien rakenteiden luomiseen. Tulevissa ohjelmissa pitäisi tähdätä siihen, että huippuyksiköitä olisi määrällisesti vähemmän ja niiden julkinen rahoitus yksikköä kohden olisi suurempi.

Taustaorganisaatioiden eli yliopistojen ja tutkimuslaitosten roolin huippuyksiköiden tukena pitäisi olla tulevaisuudessa nykyistä merkittävämpi.

Huippuyksikköohjelmat on perustettu kehittämään luovia tutkimusympäristöjä, joissa kansainvälisesti kilpailukykyinen tutkimus yhdistyy korkeatasoiseen tutkijankoulutukseen. Suomen Akatemian nimeämiä tutkimuksen huippuyksiköitä on ollut 1990-luvulta alkaen.

Tutkimuksen huippuyksiköiden yhteiskunnallisen vaikuttavuuden arvioinnin on toteuttanut Gaia Consulting Oy.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake