PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Ydinvoimalan läheisyys ei lisää lasten leukemiaa

SH, 11.2.2009


Ydinvoimalaitosten sijainti- ja ympäristökunnissa ei esiinny alle 15-vuotiailla lapsilla sen enempää leukemiaa kuin muuallakaan maassa.

Suomen ydinvoimalaitosten 30-vuotisen toiminnan aikana niiden ympäristössä on havaittu 17 lasten leukemiatapausta. Maan keskiarvon perusteella alueen odotettu tapausmäärä on 18,8.

Suomessa on tekeillä yksityiskohtainen tutkimus ydinvoimalaitosten ympäristön lasten leukemiasta. Alustavien tulosten mukaan asuinhistoriaan ja etäisyyteen perustuvat analyysit eivät anna viitettä suurentuneesta lasten leukemian riskistä. Säteilyturvakeskus (STUK) julkaisee tutkimuksen tulokset tänä vuonna.

STUK on yhteistyössä Syöpärekisterin kanssa seurannut syöpäilmaantuvuutta suomalaisten ydinvoimalaitosten ympäristössä koko niiden toiminnan ajan.

Ympäristövaikutuksia seurataan jatkuvasti

Kotimaisten ydinvoimalaitosten vaikutusta ympäristöön seurataan tarkasti ja tulokset raportoidaan säännöllisesti.

Voimalaitoksien ympäristössä mitatut radioaktiivisuustasot ja niistä koituvat säteilyannokset lähialueiden väestölle ovat olleet niin pieniä, että niillä ei ole käytännössä merkitystä verrattuna väestön muista syistä saamaan säteilyyn.

Ydinvoimaloista noin 20 kilometrin säteellä asuu 65 000 henkilöä, joista alle 15-vuotiaita on 10 000.

Kansainväliset tutkimukset tukevat

Saksassa vuonna 2007 julkaistu tutkimus syöpien esiintyvyydestä ydinvoimalaitosten ympäristössä on herättänyt kansainvälistä huomiota. Tutkimuksen mukaan enintään viiden kilometrin etäisyydellä ydinvoimalaitoksista asuvilla alle viisivuotiailla lapsilla esiintyi enemmän leukemiatapauksia kuin kauempana asuvilla lapsilla.

Syytä suurentuneeseen leukemian esiintyvyyteen ei tiedetä. Tutkijat toteavat, että havainto ei johdu säteilystä, koska ydinvoimalaitoksen ympäristössä altistuminen säteilylle ei ole suurempaa kuin muilla alueilla.

Ranskassa ja Englannissa vuonna 2008 julkaistuissa tutkimuksissa todetaan, että alle viiden kilometrin etäisyydellä ydinvoimaloista asuvat alle viisivuotiaat lapset sairastuvat leukemiaan yhtä paljon kuin muualla asuvat.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake