PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Seksityöläisellä on useita identiteettejä

SH, 12.2.2009


Seksityötä tekevällä naisella on erilaisia identiteettejä, kuten työtä tekevän äidin identiteetti ja seksistä nauttivan naisen identiteetti, osoittaa palkittu pro gradu -tutkielma. Tutkielma rikkoo myyttistä ja kliseistä kuvaa seksiä myyvästä naisesta.

Saija Ranz tarkastelee pro gradu -tutkielmassaan naiseutta, myyttistä naisen kehoa, seksuaalisuutta ja mainetta. Kyseessä on tapaustutkimus, jonka aineistona on kolme erillistä haastattelua yhden seksityötä tekevän naisen kanssa.

Seksityötä tekevä nainen on tutkielmassa esimerkki siitä, miten kulttuuriset tekijät, kuten käsitykset ja oletukset naisesta, muovaavat yleisiä käsityksiä ja luovat stereotypioita, jotka voivat johtaa ihmisen yksilöllisten piirteiden sivuuttamiseen.

Sosiaalityössä tulisi välttää kaavamaisia olettamuksia

Sosiaalityön tutkimuksen seuran mukaan tutkielma on esimerkillinen työ, joka osoittaa tutkijan kypsyyttä, syvällisyyttä ja eettisyyttä ja joka ylittää monin tavoin pro gradu -tutkielman tavoitteet.

Se on hyvä esimerkki sosiaalityön arvoista ja eettisestä toimintamallista: tutkimuksen lähtökohtana ovat tutkimuskohteen omat kokemukset, ja tutkija ja tutkittava ovat tasa-arvoisessa asemassa tiedon tuottamisessa.

Tutkielma ei pakota tutkittavaa ilmiötä yksiulotteiseen tulkintaan, mikä on olennaista erilaisten marginaaliin liittyvien ilmiöiden tutkimuksessa. Myös käytännön sosiaalityössä tulisi välttää kaavamaisia ja yleisiä olettamuksia ja työskennellä ihmisen kanssa hänen yksilöllisistä tilanteistaan ja piirteistään lähtien. Tämän vuoksi tutkielma soveltuu hyvin myös sosiaalityön opetusmateriaaliksi.

Sosiaalityön tutkimuksen seura on palkinnut yhteiskuntatieteiden maisteri Ranzin Lapin yliopistoon tekemän pro gradu -tutkielman Vahvuuden väri on helakanpunainen – Naiseuden muovautuminen kulttuurihistoriallisesti ja yhteiskunnallisesti seksityötä tekevän naisen elämässä vuoden 2008 parhaana opinnäytetyönä. Palkinto on jaettu vuodesta 2001 alkaen.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake