PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Kasvihuonekaasuja on päässyt ilmakehään ennakoitua enemmän

 14.2.2009


Ilmaston lämpenemisvaara on suurempi kuin hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n viime arviossa esitettiin, sanoi raportin koostamiseen osallistunut professori Chris Field Yhdysvaltain tiedeviikolla Chicagossa lauantaina.

– Meillä on nyt tietoja, jotka osoittavat kasvihuonekaasujen määrän kasvaneen vuodesta 2000 vuoteen 2007 nopeammin kuin mitä odotimme, Field sanoi lausunnossaan. Se johtuu siitä, että Kiinan ja Intian kaltaiset kehitysmaat käyttivät energiaa valtavasti aiempaa enemmän, ja tuo energia on pääasiassa hiilestä.

Jos maapallon lämpenemistä ei estetä tehokkain toimin, trooppiset metsät voivat palaa korkeammissa lämpötiloissa ja pohjoisen tundra sulaa. Silloin voisi vapautua miljardeja tonneja hiilidioksidia, joka on ollut sitoutuneena metsiin ja maahan.

Uusimmat tutkimukset kertovat myös, että valtamerien kyky sitoa hiiltä vähenee ilmaston lämpenemisen myötä. Kun Maa lämpenee, tuulten nopeus Antarktista ympäröivillä valtamerillä kasvaa ja tuulet puhaltavat pintavettä tieltään. Silloin paljon hiilidioksidia sisältävä vesi nousee pintaan.

– Tuo vesi ei kykene sitomaan hiilidioksidia ilmasta yhtä paljon kuin pintavesi, Field selvitti.

Biologian ja ympäristötieteen professorina Stanfordin yliopistossa toimiva Field osallistuu myös IPCC:n seuraavan arviointiraportin laatimiseen. Se on määrä julkistaa vuonna 2014.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake