PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Pohjoismainen tiedepalkinto Mart Saarmalle

SH, 16.2.2009


Tanskalainen Lundbeck-säätiö on myöntänyt professori Mart Saarmalle 268 500 euron (2 miljoonan Tanskan kruunun) arvoisen pohjoismaisen tiedepalkinnon.

Saarma työskentelee akatemiaprofessorina Helsingin yliopiston biotekniikan instituutissa. Hän toimi biotekniikan instituutin johtajana vuosina 1990-2008.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että Saarman tutkimustyö on merkittävästi lisännyt tietämystä hermokasvutekijöiden ja niiden reseptorien sääntelystä ja merkityksestä solujen kehityksessä. Yksi Saarman tutkimusryhmän läpimurtoja on uuden hermokasvutekijän CDNF:n löytäminen ja sen hermostoa suojaavien ja uudistavien vaikutusten osoittaminen Parkinsonin taudin eläinmallissa. Tutkimus julkaistiin Nature-lehdessä vuonna 2007.

Saarmaa pidetään johtavana hermokasvutekijöiden tutkijana. Hän on eri tutkimusmenetelmiä käyttäen selvittänyt useita tärkeitä hermokasvutekijöiden signaaleihin ja toimintaan liittyviä mekanismeja, joita voitaneen hyödyntää tulevaisuudessa hoitomenetelmissä.

Lundbeck-säätiö perusti pohjoismaisen tiedepalkinnon vuonna 1987. Palkinto myönnetään merkittävälle pohjoismaiselle tutkijalle. Saarma on palkinnon historian toinen suomalainen. Vuonna 2002 sen sai vastaanottaa Helsingin yliopiston professori Kari Alitalo.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake