PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Henkilöstön stressillä yhteys sairaalainfektioihin

SH, 16.2.2009


Potilailla esiintyy enemmän sairaalainfektioita osastoilla, joiden hoitohenkilökunnalla on työstressiä ja yhteistoiminnan ongelmia ja joissa tehtiin keskimääräistä pidempää työpäivää, ilmenee Työterveyslaitoksen ja Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKS) yhteistutkimuksessa.

Sairaalainfektioilla tarkoitetaan infektioita, jotka ilmaantuvat sairaalassa tai liittyvät sairaalassa tehtyyn toimenpiteeseen.

Henkilöstön työstressin, yhteistoiminnan laadun ja johtamisen on arveltu osaltaan vaikuttavan sairaalahygieniaan. Aiempaa tutkimustietoa työolojen ja infektioiden esiintyvyyden välillä ei juuri ole.

- Tutkimuksemme osoittaa, että sairaalainfektiot ja osaston työolot ovat toisiinsa yhteydessä. Tämän tutkimuksen perusteella emme voi kuitenkaan varmuudella päätellä, aiheuttavatko henkilöstön stressi, yhteistoiminnan ongelmat ja pidentyneet työpäivät infektioita vai infektiot stressiä, yhteistoiminnan ongelmia ja pidentyneitä työpäiviä, toteavat dosentti Marianna Virtanen ja professori Mika Kivimäki Työterveyslaitokselta.

Suomessa arvioidaan esiintyvän vuosittain 50 000 sairaalainfektiota, jotka myötävaikuttavat 2 000-5 000 henkilön kuolemaan.

- Tärkeimmät keinot infektioiden välttämiseksi ja kurissapitoon ovat alkoholihuuhteen käyttö ja muiden hyvään sairaalahygieniaan liittyvien periaatteiden noudattaminen, sanoo osastonylilääkäri Reijo Peltonen TYKS:n Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksiköstä.

Yhdeksällä prosentilla sairaalasta saatu infektio

Tutkimusjoukosta, joka oli 1092 potilasta, yhdeksällä prosentilla todettiin sairaalassa saatu infektio.

Henkilöstön kokema korkea työstressi oli yhteydessä 2,5-kertaiseen sairaalainfektion esiintymistodennäköisyyteen, heikko luottamus työntekijöiden kesken 2,4-kertaiseen, epäoikeudenmukaisuuden kokemus työnjaossa 1,8-kertaiseen, ja yhteistoiminnan ongelmat esimiesten välillä 2,5-kertaiseen potilaan infektiotodennäköisyyteen.

Lisäksi osastoilla, joissa henkilöstö teki keskimääräistä pidempää työpäivää, infektion todennäköisyys potilaalla oli 2,7-kertainen.

Infektiotilanne kartoitettiin kultakin osastolta yhden päivän aikana. Lisäksi aineisto sisälsi useita potilaan infektioriskiin liittyviä tekijöitä, kuten perussairaus, leikkausstatus, ikä ja invasiivisten toimenpiteiden määrä. Analyyseissä on huomioitu näiden lisäksi myös osastoon liittyviä tekijöitä.

Tutkimus on julkaistu Medical Care -lehdessä.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake