PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Ihmisen solut ovat vaihtoehto eläinkokeille

PP, 16.2.2009


- Ainoa mahdollisuus korvata eläinkokeet on käyttää ihmisperäisiä soluja, sanoo dosentti Tuula Heinonen. Hän johtaa Tampereen yliopistossa maanantaina avattua tutkimuskeskusta, jossa kehitetään eläinkokeille vaihtoehtoisia menetelmiä.

Tampereen yliopiston lääketieteen laitoksella on kehitetty vaihtoehtoisia menetelmiä eläinkokeille 1980-luvulta lähtien.

- Tampereella voidaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ainutlaatuisen tutkimuskudospankin ansiosta käyttää ihmissoluja eläinkokeita korvaavien tai täydentävien menetelmien kehittämiseen, kertoo Vaihtoehtomenetelmäkeskuksen johtaja, dosentti Tuula Heinonen.

- Vasta nyt on laajemmin tiedostettu, että ainoa mahdollisuus korvata eläinkokeet on käyttää ihmisperäisiä soluja. Voidaan todeta, että Tampere on kehityksessä kymmenkunta vuotta muuta maailmaa edellä, Heinonen sanoo.

Tutkijoille ja teollisuudelle vaihtoehtoiset menetelmät ovat sekä eettinen että taloudellinen kysymys: ne ovat eettisesti hyväksyttyjä, nopeita ja kustannustehokkaita eläinkokeisiin verrattuina ja niiden avulla saadaan suoraan tietoa erilaisten kemikaalien vaikutuksista ihmiseen.

EU edellyttää jäsenmaidensa edistävän eläinkokeille vaihtoehtoisten menetelmien kehittämistä rutiinimenetelmiksi ja eläinkokeiden korvaaminen vaihtoehtomenetelmillä on kirjattu myös Suomen nykyisen hallituksen ohjelmaan.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake