PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Älykkäät ympäristöt tulevat

PP, 17.2.2009


Tietotekniikan seuraava murros sitten internetin on vahvassa vauhdissa. Ihmisen ja tietoteknisten laitteiden välillä voidaan puhua älykkäästä vuorovaikutuksesta, kuvailee VTT fyysisen ja digitaalisen maailman yhteyttä. Varsinainen murros tapahtuu arviolta vuosien 2020–2025 aikana.

Fyysisen ja digitaalisen maailman yhteyteen tähtäävällä kehityksellä on erilaisia nimiä: ubiikki, ubicom, pervasive computing, ambient intelligence, internet of things. Ne tarkoittavat käsin kosketeltavien asioiden, kuten autojen, kotien, koneiden, bussipysäkkien ja toisaalta digitaalisen maailman sulautumista yhteen.

Yhä useammat arkiset esineet on varustettu jollakin tietoteknisellä kyvykkyydellä. Esimerkkejä alkaneesta ICT-murroksesta ovat yksinkertaisimmillaan jo käytössä olevat NFC-tunnisteet (Near Field Communication), joista kännykällä koskettamalla saa esimerkiksi paikkaan liittyvää tietoa – bussiaikataulun tai teatteriohjelman.

Tällä hetkellä maailmassa on yhtä ihmistä kohti parikymmentä sulautettua tietokonetta autossa, kodinkoneissa ja matkapuhelimessa. Kymmenen - viidentoista vuoden päästä tietokoneita on satoja, jopa tuhat, arvioi VTT. Tämä tarkoittaa 7000 miljardia sulautettua tietokonetta koko maailmassa.

Tavoitteena olisi saada näistä 7000 miljardista tietokoneesta ne, jotka ovat kulloinkin käyttäjän lähellä ja hänen tavoitteidensa kannalta hyödyllisiä, ymmärtämään toisiaan. VTT toteuttaa tätä visiota kehittämällä teknologiaa, joka mahdollistaa näiden erilaisten tietotekniikalla täydennettyjen esineiden, laitteiden ja tilojen yhteen toimimisen niin, että ne tavallaan ymmärtävät toisiaan. Lisäksi VTT kehittää ihmisen ja tietoteknisten laitteiden välistä vuorovaikutusta sellaiseen suuntaan, että voidaan jo puhua älykkäästä vuorovaikutuksesta.

Älykäs tila kotona ja autossa

Älykäs tila, joka tarjoaa käyttäjälle helpolla ja ymmärrettävällä tavalla ympäristössä olevaa merkityksellistä tietoa ja palveluja, mahdollistaa kokonaan uusia toimintatapoja. Esimerkkejä jo olemassa olevien älykkäiden tilojen osalta ovat älykodit ja älykkäät autot.

Näillä aloilla on isoja toimijoita, joiden kanssa VTT tekee yhteistyötä. VTT tosin uskoo, että liiketoimintamahdollisuuksia avautuu myös pienille innovatiivisille yrityksille ja perinteiselle teollisuudelle, palveluille ja maanviljelylle.

Esimerkkinä älykkäästä ympäristöstä voi olla vaikkapa kasvihuone. Siinä on aisteja eli antureita, jotka voivat tuntea valoisuuden, lämpötilan, veden korkeuden ja mm. pH-arvon. Mukana oleva älykkyys tekee päätelmiä aistien tuottamien havaintojen ja opitun tiedon perusteella.

Moottorit ja laitteet toimivat lihaksina, jotka toteuttavat halutut toimenpiteet – säätävät lämpöä, valaistusta, tuuletusta ja veden liikettä. Tämän toimivuus perustuu siihen, että perinteisesti erillään olleet laitteet, sähkömoottorit, anturit ja tietokoneet keskustelevat keskenään ja ymmärtävät toisiaan toimiakseen yhteisen päämäärän hyväksi.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake