PääkirjoitusPolitiikkaKotimaaUlkomaatTalousTiedeKolumnitAjassaSisältö
Nettistudio
Eurostudio
Haku Verkkouutisista
RSS
Tiede 

Vihaisilla ihmisillä on vihaisia koiria

PP, 18.2.2009


Aggressiivisten ihmisten koirat oppivat aggressiivisiksi, osoittaa amerikkalaistutkimus. Siinä seurattiin vuoden ajan koiran omistajia, jotka käyttivät alistavia ja aggressiivisia koulutusmenetelmiä aggressiivisille lemmikeilleen.

Pennsylvanian yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa osoitettiin, että koululutusmenetelmät, jossa koiraa pyritään alistamaan tuijottamalla tai lyömällä tai muilla fyysisillä keinoilla eivät juuri korjaa koiran käytösongelmia ja pikemminkin johtavat aggressiiviseen vastareaktioon..

Tutkijoiden mukaan pelkoon ja alistamiseen perustuvat koulutusmenetelmät saattavat johtaa muun muassa siihen, että koirat kohdistavat aggressiivisia hyökkäyksiä omistajaansa.

Toisaalta neutraalit koulutusmenetelmät, jotka perustuvat toivotun käyttäytymisen palkitsemiseen tai lisättyyn harjoitukseen johtivat hyvin harvoihin aggressiivisiin vastareaktioihin.

Tutkimus on julkaistu Applied Animal Behavior Science -lehdessä ja sen kohteena oli 140 koiranomistajaa. Näistä 43 prosenttia ilmoitti muun muassa lyöneensä tai potkineensa koiraansa epätoivotun käytöksen johdosta.

Copyright Verkkouutiset - ISSN 1458-4441Suomen Kansallisverkko OyToimitusPalautelomake